Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6881382 www.bgdnes.bg

Забележка и глоба за пияните прокурорки

Нова порция наказания

Цветанка Гетова и Милена Даскалова уговаряли свидетелка да не пуска жалба срещу убиец

Варненските прокурорки Цветанка Гетова и Милена Даскалова, прочули се с пиянските си изцепки, отнесоха нова порция наказания заради потулен случай за заплаха за убийство. На последното си заседание в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши Гетова да бъде наказана със "забележка", а колежката й Даскалова - с намаляване на заплатата с 10% за срок от 1 година. Скандално ниските наказания са заради намесата на двете обвинителки за спиране на жалба от жена, заплашена от мъжа си с убийство.

Реклама

Това става на 11 декември 2016 г., когато бившата приятелка на варненския сараф Владимир Ковачев отива в Първо районно. Ковачев лежа седем години и половина в панделата за убийството на предишната си съпруга, след като й чупи черепа с масивния си златен пръстен, ядосан, че наводнила апартамента им. Новата половинка на убиеца, която му ражда две деца, иска да се оплаче на ченгетата, че Ковачев се заканва да утрепе и нея. Разследващият полицай и дежурният прокурор започват разпит на жената, но пристигат Гетова, която тогава е районен прокурор на Варна, и заместничката й Даскалова.

Те се интересуват как върви разследването по делото за закана за убийство и нахлуват в кабинета, къде тече разпитът. Прекъсват го и почват да четат протокола. Даскалова отсича, че не вижда да има престъпление. Дежурният прокурор уточнява, че разпитът все още не е приключил. Тогава Даскалова и шефката й започват лично да задават въпроси на потърпевшата. Заместничката дори съветва приятелката на Ковачев, че ако "този мъж те удари, може да те остави залепена като гербова марка".

Прокурорките нареждат на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета. Останали насаме със свидетелката, Даскалова й пояснява, че с подадената жалба може да вкара мъжа си в затвора. Намеква, че "той има достатъчно хора и познати". Двете обясняват, че това не е начинът да се защити, защото тормозът може да продължи. Препоръчват й да размисли "много добре" дали да подава сигнал срещу Ковачев. На следващия ден жалбата е оттеглена. Показанията си от предния ден жената обяснява със силна емоция и афект. Признава, че не изпитва опасения за себе си.

Случаят е проверен от звеното "Антикорупция", което преценява, че Гетова и Даскалова са нарушили Закона за съдебната власт и Етичния кодекс на магистратите. "Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това право, повишаването на тон, прекъсването на разпита, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на истината, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат за извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения", категорични са от "Антикорупция". Според разследващите прокурорките били на косъм да получат и обвинение за лъжесвидетелстване, но доказателства не били събрани.

Гетова и Даскалова се прочуха с алкохолните си подвизи в работно време. На 13 март м.г. те бяха изловени в заведение, където обърнали шест ракии, две чаши с уиски и 2 бири. Заради пиянските изцепки те се разделиха с шефските си постове, но останаха в системата като редови магистрати.

Реклама
Реклама
Реклама