Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6881940 www.bgdnes.bg

Физиотерапевтът на БК "Балкан" Цветан Стефанов: Хвърлях кърпи, а не бутилки

Цветан Стефанов е бивш баскетболист, а в момента е физиотерапевт на ботевградския "Балкан". Той бе обвинен, че е виновник за ексцесиите по време на втория мач от финалите между "Левски Лукойл" и "Балкан" в столичната зала "Универсиада". По време на мача се стигна до грозни сцени, а над трибуните беше развяна бесилка. Последваха, псувни, обиди, закани и мятане на бутилки. "България Днес" дава трибуна на Стефанов да представи своята истина за случилото се.

- Г-н Стефанов, бяхте обявен за провокатор, че сте замерили агитката на "Левски Лукойл", какво всъщност се случи?

Реклама

- Неприятностите започнаха още от самото начало на мача. С влизането си запалянковците на "сините" започнаха да ни плюят, да ни замерят с монети, запалки, камъни и каквито им попаднат предмети. Започнаха и да ни обиждат, имаше расистки скандирания, маймунски звуци и движения, наричаха тъмнокожите ни играчи "негъри". Още през първата част лично мен ме уцелиха два пъти с монети. На полувремето ги събрах и ги занесох на главния комисар на мача на съдийската маса.

- Нямаше ли някаква реакция от страна на домакините и на представителите на федерацията?

- На полувремето при мен дойде треньорът на "Левски Лукойл" Константин Папазов. Казах му какво се случва, а той ми се извини, каза: "Знам, че не ме лъжеш". И обеща публиката да бъде преместена. Когато се върнахме на терена, зрителите просто бяха един ред по-назад. Но почти веднага се върнаха напред и всичко продължи по същия грозен начин. Нашият играч Брандън Фонтънбъри бе най-обиждан и провокиран и също бе уцелен.

- Хвърлихте ли нещо срещу публиката лично вие?

- Моето място по принцип не е на пейката, а зад нея и затова през цялото време бях на прицела на тези хулигани, тъй като съм им най-близо. Три минути преди края се обърнах и видях как човек с жълта тениска, но не от стюардите, се нахвърля към нас. След него бяха тръгнали и други. В този момент държах кърпите, които да дам на състезателите да се бършат. Инстинктивно, в желанието си да се предпазя, метнах кърпите, нищо друго нямах в ръцете. Нито бутилки, нито някакви тежки предмети. След това всичко се разви за секунди.

- Защо се стигна до този срамен за баскетбола ни момент?

- Всичко бе организирано с цел. Но не знам точно каква, тъй като домакините водеха в резултата и реално щяха да си спечелят мача. Ако са търсели умишлено прекратяване на срещата, то моментът не беше този. Бяха нарочен за изкупителна жертва. След мача Тити, който на полувремето ми се извини за действията на публиката на отбора му, каза, че нарочно съм ги провокирал, за да се прекрати срещата.

Това е лъжа!

Реклама
Реклама
Реклама