Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6881980 www.bgdnes.bg

Бивш общинар плаши заподозрян апаш: Ще ти отрежа топките!

Ще ти отрежа топките и ще те оставя без поколение! За такава заплаха отговаря пред спецсъда бившият общински съветник от Бургас Иван Кушелиев, научи "България Днес". Делото срещу него се влачи с години, а случаят, за който е обвинен, е от 2004 г. Тогава Кушелиев, който стопанисва бензиностанция на пътя за Каблешково, е обран. Той решава, че виновни за изчезването на гориво за няколко хилядарки от обекта му са работниците, които зареждат коли на колонките, става ясно от обвинителния акт.

Според прокуратурата на 9 юли 2004 г. общинарят решава да се разправя със заподозрените като обирджии. Това са служителите му Милен Чепалиев, Павел Аладжов, Димитър Аладжов и Йовко Вълков. Следват грозни сцени с брутални заплахи и побой с цел работниците да си признаят за откраднатото гориво, сочи обвинението. На страната на 52-годишния тогава Кушелиев присъстват синът му Кирил, на 23 г., и неговият приятел Димитър Георгиев, на 22 г.

Реклама

В гараж към бензиностанцията шефът притиска със заплахи служителите да си признаят писмено за кражбата. По данни на разследващите общинарят е бил въоръжен и е размахвал пищов, който впоследствие така и не е намерен. "Ще ти отрежа топките и ще те оставя без поколение", чува Милен. Той е набит с юмруци и ритници, които поразяват корема му, вследствие на което губи далака си.

Колегата му Павел е притискан да се разпише за свити 1200 лв. "Чувал ли си за изчезнали хора? Не ми пука, ще ви убия! Ще ви избия, без да ми мигне окото", казва му Кушелиев. Той и хората му го млатят с дръжката на боен чук, но бензинджията се отървава само с лека телесна повреда.

Йовко е изнудван за 5 хиляди лева, като е заплашен с осакатяване. "Ще ти разбия капачките на краката! Ще те убия и ще те хвърля в блатото!", са думите, с които Кушелиев го изнудва да си признае.

Освен за изнудване общинарят е изправен пред Темида и за закана за убийство. Той на два пъти през август и ноември същата година се заканва на Милен. Предупреждава го: "Ще те застрелям собственоръчно" и "Ще ти извадя бъбреците".

Разследването продължава няколко години, а делото за първи път е внесено в Окръжния съд в Бургас през 2011 г. След това той го праща на спецсъда, който повдига спор за подсъдност и Върховният касационен съд връща делото в Бургас. През април обвинителният акт срещу Кушелиев и Георгиев отново е при спецмагистратите, но те пак прекратяват делото, този път за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Такива бележат следващите 6 внасяния на делото в съда. Преди месец апелативните спецсъдии отново признават за пропуски в обвинението, но преценяват делото да се гледа, защото може да се стигне до отказ от правосъдие и случаят да приключи с оправдателна присъда. Ябълката на раздора е фразата: "Ще ги избия, без да ми мигне окото!", която е описана само в диспозитива и липсва в обстоятелствената част на обвинителния акт, което води до разминаване.

Реклама

След разпоредително заседание процесът бе на път да стартира вчера, но се оказа, че спецсъдът е забравил да призове Павел, който е частен обвинител срещу бившия общинар. Делото отсвири другият потърпевш - Милен. Защитникът на Кушелиев - адвокат Димитър Марковски, бе категоричен, че липсата на двамата е пречка за даване ход на заседанието.

Съдия Аделина Иванова се съгласи и така едно от първите дела в специализираните съдилища пак не можа да тръгне, а шансът за това е след месец.

2 дни по-късно умира синът му

Два дни след инцидента на бензиностанцията синът на Иван Кушелиев умира трагично при катастрофа. На 11 юли 2004 г. в 5 ч. сутринта младежът кара по пътя София-Бургас. Край Карнобат колата му "Шкода Октавия" се блъска челно в камион "Форд Транзит" и Кирил загива на място. При удара са ранени 60-годишният шофьор на камиона Ангел и спътничката му, които са от Ахелой.

Реклама
Реклама
Реклама