Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6882035 www.bgdnes.bg

Шоуменът Венци Мартинов: Шегите ми лекуват

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия), специалност "Естрадна и телевизионна режисура". Отбил военната си служба в Ансамбъла на строителни войски при ГУСВ в София като хуморист имитатор.

- Г-н Мартинов, дебютирахте в телевизионния сериал "Скъпи наследници". Как се чувствате в амплоато на актьор?

Реклама

- Над 40 години съм шоумен, което е вариант на актьор. Аз винаги съм бил комедиен актьор. Интересното беше, че изиграх себе си, което ми беше много приятно.

- Трудно ли е да играете себе си?

- Ако хората са преценили, че и в живота изглеждам естествено и нормално, значи съм играл сполучливо.

- Колко време отне заснемането на сцените с ваше участие и наложи ли се да правите по няколко дубъла?

- Цял ден снимахме двата епизода от серията, в която участвах. Снимахме в киноцентъра в Бояна и ми направи впечатление, че специално за сериала беше изградено цяло село. За пръв път бях в такава обстановка, по нищо не можеше да се разбере, че това са декори и всичко е направено за филм. Човек можеше да си помисли, че това е реално българско селце. Една сцена се снимаше по 6-7 пъти и режисьорът Ники Илиев, с когото за пръв път работих, подхождаше изключително професионално.

- На снимачната площадка колегите ви актьори смяха ли се на шегите ви? Но истински, не само като за ролята си.

Реклама

- Двамата водещи на радиото, които ме интервюираха, не знаеха какво ще бъде моето изпълнение и реагираха естествено. Във втората сцена актьорите отново не знаеха какво ще кажа и се посмяха.

- Да разбирам, че шегите вие сте си ги подбрали.

- Точно така. Сценаристите бяха предвидили да гостувам като специален гост. В досегашните серии такива бяха сноубордистката Александра Жекова и певицата Поли Генова. Те също играха себе си. С изключение на основни реплики сценаристите ми оставиха пълна свобода какви вицове да разкажа. Решението за шегите беше мое. Съобразих се вицовете ми да бъдат в духа на българското село.

- Участвали ли сте и друг път в български сериали?

- Това ми е втора изява. Преди години участвах в пародийния сериал "Женени с деца в България". Много се радвам, че след толкова години на сцената и телевизионни участия имам малко по-сериозна роля. Очаквам и още нещо интересно. За пръв път тази година ще се появи филм, в който се снимах миналата година. Така че очаквам да се видя и на голям екран.

- Влече ли ви към киното?

- Оказва се, че това е поприще, което много разпалва творчески. Радвам се, че се срещам с този жанр на изкуството.

- Хората ви свързват с хумора. Водили ли сте статистика колко вицове знаете?

- Убеден съм, че има хора, които знаят повече вицове от мен. Не смятам, че в това отношение съм най-знаещият. Винаги имам желанието да усетя концентриран, силен и специфичен хумор. Затова от купищата вицове си избирам най-хубавите. Правя им лека преработка и се получават "вицове бонбони" - сладки и атрактивни.

- Българинът има ли чувство за хумор?

- Винаги е имал. Въпросът е, че в някои моменти е потиснат и не му е до шеги. Но благодарение на хумора той оцелява. Смятам, че никой не може да му наруши това нещо. Друг е въпросът дали може да му се радва на този хумор, или животът го притиска.

- В "Скъпи наследници" вие трябваше да разсмеете тежко болната героиня. Случвала ли ви се и в живота ситуация да усмихнете приятел или роднина, на когото му е тежко?

- Да, случвало се е многократно. И се радвам, че това е едно от ценните качества на моето изкуство. Бих го нарекъл лечебно качество. Радвам се, че винаги има ефект. В сериала самата актриса Ивана Папазова, която играе тежко болна, оптимистично импровизира, за да има щастлив край.

- Тоест вие сте и лекар?

- Ха-ха-ха. Може и така да се каже. Би се радвал покойният ми баща, който беше лекар, както и покойната ми майка, която беше аптекарка. Така че има нещо лекарско в мен.

- В социалните мрежи публикувахте журналистически материал, че Лили Иванова няма да пее на сватбата на Росен Плевнелиев и Деси Банова. Вие бихте ли отишли на сватбата да разказвате вицове?

- Не! Не бих, защото смятам, че младоженецът е достатъчно смешен, за да разсмее гостите.

- Какво ви се случва в професионален план?

- В момента подготвям нови творчески проекти, но от многобройното ми ровене из фейсбук съм научил, че човек трябва да пази тайна, за да може успешно да се реализират плановете му.

- Разкажете ни виц, с който да усмихнете читателите на вестник "България Днес".

- Какво е общото между жената и банкомата? При липса на средства и двете спират да пускат.

Реклама
Реклама
Реклама