Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6896045 www.bgdnes.bg

Чистят Чикагото от немски въшки

Щом прекрачи прага на затвора

Венцислав Ангелов ще бъде подложен на пълна дезинфекция

На пълна санитарна обработка ще бъде подложен екстрадираният преди дни от Германия Венцислав Ангелов- Чикагото, научи "България Днес". "Пречистването" му ще бъде извършено веднага щом прекрачи прага на затвора, за да изтърпи влязла в сила присъда от 3 години и половина лишаване от свобода за трафик на дрога.

Чикагото ще бъде щателно проверен за наличие на мухи, комари, въшки, бълхи и кърлежи по тялото, дрехите и личните си вещи. Целта е да не бъде допуснато разпространението на заразни и паразитни болести сред другите пандизчии. Такива са правилата за всеки новопостъпил зад решетките, категорични са служители от поправителната институция.

Реклама

Процедурата при посрещане на всеки нов обитател на затвора е строго определена. Лишеният от свобода първо постъпва в приемно отделение, което служителите зад решетките наричат на жаргон "санитарен коридор". Там всеки новопостъпил прекарва между две седмици и един месец. Целта на приемното отделение е затворниците да се адаптират към местата за изтърпяване на наказанието, обясняват служители на затвора.

"По време на престоя си в санитарния коридор лишените от свобода се подлагат на пълен медицински преглед, психологическо изследване и санитарна обработка, която гарантира абсолютна дезинфекция на всеки новопостъпил затворник. По време на престоя си в приемното отделение лишеният от свобода се запознава с правилата за вътрешен ред, както и със своите права и задължения", обясняват служители на затвора. Всеки осъден е фотографиран и му се изготвя лично досие, отнемат му се личната карта и вещи, които не са разрешени зад решетките, допълват униформени.

Нашумелият русенец Венцислав Ангелов-Чикагото прекрачва прага на затвора след дълга игра на котка и мишка с властите. Той бе окончателно осъден от ВКС на 3 години и половина затвор през 2015 г. Магистратите решиха, че той стои в основата на канал за трафик на дрога през Перу и Испания. От материалите по делото за дрога става ясно, че през 2011 г. заедно с племенника си Анатоли Дамянов и още един човек е дал указания да се купят наркотици от перуанската столица Лима, които след това да бъдат прекарани към Европа. Любопитното е, че през лятото на същата година братът на Чикагото - Пламен Ангелов, е заловен на летището в Мадрид с куфар с 5,4 кг кокаин на стойност над 1,4 млн. лв. Племенникът получи тригодишна присъда, а брат му бе напълно оправдан

Ангелов прекара 11 месеца в ареста по време на разследването срещу него, което се забави заради молбите за правна помощ от няколко държави. Заради това съдът го пусна срещу по-лека мярка за неотклонение, а краят на делото го завари на свобода. Така, преди присъдата му да влезе в сила и да бъде изпратен в затвора, Чикагото успява да се укрие. Това става благодарение на бюрократични неуредици. Окончателното решение на върховните съдии пътува 11 дни по пощата до прокуратурата в Русе, която привежда наказанието в изпълнение. След този случай настъпиха промени в процедурата и окончателните присъди вече не се изпращат по пощата.

След като не е открит, за да влезе в затвора, Чикагото е обявен за общодържавно издирване през есента на 2015 година. На 1 февруари 2016-а Ангелов вече е търсен в цял свят.

По-рано през 2018-а Чикагото твърдеше, че се намира в град Валенсия в Испания. Щателното му издирване в страната на Пиренейския полуостров не даде резултат, тъй като Ангелов се укривал в Германия. Той бе задържан на 29 март тази година в Лимещайн във Федералната република.

Дирят го в цял свят, той дава интервюта

Докато съдебните власти го издирват в страната и в чужбина, Венцислав Ангелов-Чикагото активно се вихреше из социалните мрежи, даде и няколко интервюта пред български медии. В края на януари тази година Чикагото през ефира на Нова телевизия каза, че е във Валенсия и никой не го търси. Преди това писа до БНТ, че е "на разположение в Мадрид, до посолството на България". Каза, че е избягал, тъй като присъдата му е несправедлива и е издадена под натиск.

Реклама
Реклама
Реклама