Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6898345 www.bgdnes.bg

Вицепремиер на война с ВИС

На война с наследниците на ВИС-2 тръгна вицепремиерът Валери Симеонов заради желанието си да разруши кръчмите от комплекса "Какао бийч", окупирали според него незаконно Южния плаж в Слънчев бряг. Техни собственици са именно кадри, свързани с бившата силова групировка.

Сред нарочените за премахване е прочутият бар "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита". Всички те са вдигнати директно върху плажната ивица, без никакъв одобрен проект и без строително разрешение, показва проверка, разпоредена от Симеонов. Повод за нея са многобройните сигнали за чудовищен шум всяка вечер от сезона, който се чува в целия курорт и дори в разположения на няколко километра Несебър. "Моловете на пясъка са без проекти. По закон, ако обектът е с над 200 човека, трябва да има категория. Там просто е на принципа решил Маджо, Брендо ли е, и си направили каквото искат", заяви Симеонов. По думите му след подаден сигнал до регионалния министър процедурата за събаряне вече е задвижена.

Реклама

Твърденията на Симеонов очаквано бяха неглижирани от хора, представили се за управители на заведенията. Те призоваха клиентите си да се готвят за петъчното мегапарти, вместо да вярват, че ще идват багерите. В защита на кръчмите се включи и министърът на туризма Николина Ангелкова, според която заведенията попадат в одобрената от нея схема на плажа и всичко е изрядно.

Собствениците на "Какао бийч" така и не се появиха публично. Проверка на вестника показва, че босовете са близки до ВИС-2, за което неведнъж алармира и самият вицепремиер. Още миналата година той обяви, че бившите силови босове са си поделили плажовете и бизнеса по морето и печелят милиони, нарушавайки брутално законите.

Думите на Симеонов се потвърждават и от официални документи около собствеността на дружествата, управляващи спорния комплекс.

Връзката с ВИС-2 изскача и около концесионера на плажа Слънчев бряг-Юг, където са разположени заведенията на фирма "Ирида-71". Дружеството е създадено още през 1997 г. от зам.-шефа на ВИС-2 Димитър Димитров-Маймуняка. Малко след това това тя печели 20-годишна концесия на плажната ивица. Мутренското дружество прилапва и управлението на плажа "Харманите" в Созопол. След смъртта на Маймуняка през 2002 г. собствеността преминава в ръцете на приятелката му Надя Иванова. Впоследствие като съдружник в концесионера "Ирида-71" влиза и Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. Радо Слънцето според прокуратурата е дясна ръка на Христофорос Аманатидис-Таки и обвиняем за участие в зловещата наркобанда на "Чуковете".

След смъртта на братя Илиева именно Бързанов и Таки поеха огромна част от бизнеса на ВИС-2 по морето. Малко преди разследването за наркотърговия от бандата на "Чуковете" да приключи, Бързанов е заменен като акционер във фирмата концесионер от сочения за негов довереник Кирил Спасов. Чрез друга своя фирма Спасов преди година спечели и конкурса за наемане на плажа и в Несебър.

Висаджийската "Ирида-71" е собственик и на огромна част от заведенията, вдигнати на плажната ивица и нарочени от Валери Симеонов. Макар кръчмите всяка вечер да се пукат по шевовете, а плажът да е препълнен през деня, дружеството отчита едва 1,5 млн. лева оборот и съвсем скромна печалба.

Реклама

Една от причините е, че част от заведенията са предоставени за управление на други фирми. Включително и на такива, собственост лично на Радо Слънцето. Любопитно е, че една от тях - "Тетрис Адвъртайзинг", която държи множество кръчми и дискотеки в курорта, дори е успяла да спечели европроект. Според публикуван от социалното министерство списък фирмата печели проект за обучение и наемане на персонал на стойност 236 хиляди лева.

Маджо се вихри в съседство

Участие в управлението на плажовете в Слънчев бряг има и бившият бос на СИК Младен Михалев-Маджо. След смъртта на оръжейния търговец Младен Мутафчийски Маджо стана собственик на баровския комплекс "Хелена Ризорт". Той се състои от два огромни хотела, разположени в северната част на курорта, оценявани от експерти на над 100 млн. евро. Новият бизнес накара Михалев да хвърли и поглед към плажа. Така миналата година той спечели конкурса за наемател на плажа Слънчев бряг-Север от името на фирмата си "Булимпекс". Офертата на Маджо бе да плаща годишна такса от 1,65 млн. лева, което е двойно повече спрямо преди. Отделно бизнесменът пое и ангажимент да намали цените на чадърите и шезлонгите от 10 на 8 лева.

Малко след като конкурсът за северния плаж приключи, районът ударно започна да се разчиства от стотици нелегално вдигнати магазини и барове, задръстили пешеходната алея и плажната ивица. Все неща, които висаджиите отказват да свършат, което пък провокира намесата на Валери Симеонов.

Реклама
Реклама
Реклама