Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6900467 www.bgdnes.bg

Трети стрелец гръмнал Пелов?

Майката на беглеца затворник припада до трупа

Марио му е спретнал капан, подозират близки на главореза беглец

Трети човек е замесен в убийството на беглеца от Софийския затвор Владимир Пелов в Ботевград. Това твърдят близки на гръмнатия главорез. Повод за твърденията им е фактът, че на мястото на кръвопролитието са открити три пистолета.

Роднини на Пелов откриват противоречия между официалната версия на полицията и прокуратурата и това, което те са видели и разбрали при огледа на трупа му.

Реклама

Според разследващите Владимир Пелов е застрелян от своя бивш приятел Марио Панчев заради финансов конфликт от миналото. Това към момента е основната версия на криминалистите, които вчера отказаха да коментират други хипотези за смъртта на изпечения престъпник. Те категорично отклониха въпросите за предполагаем трети участник в престрелката.

Владимир Пелов е прострелян с три куршума зад Историческия музей в Ботевград малко след 23 ч. във вторник. Тежко ранен е известният като сводник Марио Панчев-Дебелия. Официалната версия гласи, че Пелов и Дебелия се засичат на мястото. Между тях избухва скандал. Двамата вадят оръжие и стрелят. Пелов пада мъртъв, пронизан от куршум в лицето и други три - в крака. Дебелия е надупчен с олово в корема. В този момент изненадващо се появяват двамата гардове на Марио и го карат в болницата в Ботевград. Впоследствие е транспортиран до "Пирогов". Направени са му няколко операции, но състоянието му е критично, обявиха от МВР и прокуратурата сутринта вчера. Все още не е уточнено кой е стрелял пръв. Според събраните данни до момента единият пистолет е на Пелов, другият - на Дебелия, а собствеността на третия остава неясна. Няма и открити отпечатъци, които биха могли да насочат ченгетата кой е държал оръжието, с което е ликвидиран беглецът от затвора.

Роднини на Пелов и авери на опонента му Панчев не приемат версията на разследващите за случилото се. Познати на Дебелия твърдят, че след бягството на Пелов от Софийския затвор той се страхувал за живота си. Панчев споделял, че Пелов ще го очисти. Причина за това са показанията му, дадени пред ченгетата преди две години. Точно те довеждат до ареста на Пелов и обвинението му за разстрела на двамата братя сводници Цветан Скинара и Марко Петров в Ботевград през април 2016 г.

Заради сериозната заплаха Панчев наема двама гардове, които го следват неотлъчно денонощно. Именно с тях той е бил в заведение няколко часа преди престрелката с Пелов във вторник посред нощ. Клиенти на кръчмата разказаха вчера, че са видели Дебелия да си тръгва, а гавазите вървели от двете му страни.

"Уж през цялото време го пазеха, а изведнъж се оказва, че точно когато се среща с въоръжения Пелов, охранителите ги няма до Марио. Толкова "добре" си вършат работата, а чуват само изстрели", възмущават се авери на тежко ранения бандит. Подозрения около истинността на официалната полицейска версия имат и роднини на убития. Според тях е възможно точно някой от охранителите на Дебелия да е човекът, който всъщност е застрелял Пелов, предполагат близки на простреляния. Те не изключват и убиецът да е бил не охранител, а приближен на Дебелия, който след престъплението е захвърлил пистолета и е изчезнал.

Реклама

Близките на Пелов също подлагат на съмнение изнесените факти около престрелката. Някои от тях дори подозират, че цялата случка е сценарий, имащ негласна подкрепа на властите за умишлено физическо отстраняване на ботевградския главорез. Роднините на убития беглец от затвора подкрепят версията си и със случка, разиграла се на 20 април т.г. За нея те разбрали от служители на полицията.

Три седмици след бягството на Владимир Пелов и авера му Радослав Колев през главния вход на Централния софийски затвор ченгетата провеждат акция в Ботевград. В опит да заловят Пелов те спипват Марио Дебелия с незаконен пистолет със заличени номера в колата му на автомагистрала "Хемус". Дебелия няма разрешително за оръжие, тъй като е криминално проявен.

"След като е заловен с незаконното оръжие, Марио Панчев е пуснат на свобода, вероятно след уговорка с полицията. Отдавна в Ботевград се говори, че е станал агент на МВР, техен информатор", подозират близки на убития беглец.

Братът на Пелов – Стефан, коментира версията за полицейски сценарий така: "Как да кажа, че е така, като нямам доказателства? Брат ми е застрелян в центъра на Ботевград, история с предизвестен край. Това е!"

Стефан Пелов разбира за случилото се с брат му три часа след смъртта му. Ченгетата му звъннали по телефона и го извикали за разпознаване на трупа.

"Отидох на мястото. Бяха светнали някакви лампи, защото беше тъмно. Видях трупа, но как да кажа, че е брат ми на 100%, като човекът, който лежеше, беше ужасно слаб. Преди 3 години последно го видях, тогава беше над 80 килограма. Сега свивките на ръцете и краката бяха толкова кльощави. Беше пуснал брада, имаше и дълга коса", разказва Стефан пред "България Днес". При посещението си на мястото братът също забелязва необичайни обстоятелства.

"Странното беше, че Владо нямаше очила", отбелязва Стефан. Брат му още преди години загубил напълно зрението на едното си око, а другото му било силно увредено.

"Как ще ходи там да стреля някой по тъмно, като не вижда нищо?", чуди се роднината на убития. След като Стефан казва на ченгетата, че е сигурен на 99%, че това е Владимир, за разпознаване е доведена и майка им.

"Жената не знае на кой свят се намира, припадна до трупа. Тя видя Владо да лежи в локва кръв, като парализиран. Бяха му зачистили лицето, но беше обърнат така на една страна, леко вляво, не мога да кажа къде бяха куршумите. Не можах да видя дупка, сигурно е била много малка. Нямаше никакви следи от агония, борба или влачене", категоричен е братът.

Според полицията Пелов е уцелен с един куршум точно под мустака и два в десния крак - в бедрото и подбедрицата. Починал е на място. Версията на разследващите е, че пръв избягалият затворник открива огън срещу своя опонент. Стефан отхвърля това: "Искате да ме накарате да повярвам, че брат ми, който се укриваше от МВР, е застанал насред Ботевград в дуел с Марио ли?".

Той също подозира, че е възможно в случая да е замесен трети стрелец. Кой може да е това, братът на Пелов няма престава.

Дебелия бил момче за всичко на Владо

Пълна мистерия обгръща отношенията между Владимир Пелов и Марио Панчев-Дебелия. Според твърденията на полицията двамата са били в тежък конфликт от години. Една от причините била свързана с голяма сума пари, които Дебелия дължал на Пелов. Криминалисти неофициално коментираха вчера, че това бил поводът за среднощната им среща в Ботевград. Двамата имали общ бизнес преди време. След бягството от затвора Пелов закъсал с парите и потърсил Панчев да му изплати стар дълг.

Друга версия гласи, че Пелов е причакал Дебелия, за да му отмъсти заради многобройни случаи на предателство в миналото. Раздорът в отношенията им идва в средата на 90-те години на миналия век, когато Панчев снася на ченгетата къде се крие Пелов и той е арестуван. По това време той е издирван заради убийство на пловдивски сараф. Дебелия е един от основните свидетели срещу Пелов и за убийството на братята сводници от Ботевград преди две години.

За раздор в отношенията между двамата знаел и братът на Пелов - Стефан. Той обаче е убеден, че Владимир не би тръгнал да отмъщава на своя враг. И то в момент, когато целият Ботевград е блокиран от ченгета, които го издирват.

"Марио Панчев и Владимир в действителност бяха много близки преди. Но брат ми имаше подозрения, че Марио го издаде първия път, когато се укриваше заради убийството в Пловдив. Тогава си развалиха отношенията. Сега, покрай бягството на брат ми, Марио пак е разпитван", разкрива Стефан и добавя: "Но, вижте, брат ми беше две години под домашен арест, но за никого не е тайна, че се разхождаше свободно из Ботевград. Тогава го обвиниха, че убил двама цигани. Защо още тогава да не убие Марио, ако толкова го е мразил и искал да го ликвидира? А сега, когато е търсен от МВР, ще тръгне да се конфронтира с него? Пред мен Владимир е казвал, че са имали конфликт с Марио, че го мрази, но никога не е споделял планове за убийство", категоричен е роднината. Според него Владимир е попаднал в капан.

"Марио е имал информация за брат ми, причакал го е. Не мога да си обясня защо по тъмно и без очила Владимир ще тръгне да стреля по някого? Колко са се мразили и дебнали, не знам. Това са мои разсъждения", обяснява Стефан Пелов. Той отхвърля официалната версия за финансовите отношения между брат му и Дебелия.

"Това са пълни измишльотини. Брат ми никога не е имал собствен бизнес. Единственият му трудов стаж е 2-3 месеца, в които бе записан на работа в моята фирма. С Марио никога не са имали общ бизнес. Ако МВР има някаква информация за незаконен бизнес, нека каже. Марио Панчев беше като момче за всичко. Караше колата на Владо, миеше я. Бяха приятели", обяснява Стефан. Не вярва и на слуховете, че Дебелия е имал вземане-даване с жената на Владимир. Приема ги по-скоро като шега:

"Вие виждали ли сте как изглежда Марио? Коя жена, която е с мъж като брат ми, ще отиде при такъв тип?", обяснява Стефан Пелов.

Циганите си отдъхнаха

Новината, че Владимир Пелов е мъртъв, вдигна накрак стотици цигани от махалата в Ботевград. Още в нощта на убийството ромите се стекоха на тумби към центъра на града, за да се уверят с очите си, че душманинът им е очистен. Приживе Пелов беше взел страха на мургавите жители заради конфликт с техни кримитартори. За убийствата на двама от тях - братята сводници, Пелов бе задържан и обвинен. Самият той не криеше, че изпитва омраза към циганите. До последно Пелов отричаше да е гръмнал мургавите сутеньори. Направи го и в пространно писмо, което беше изпратено до медиите и омбудсмана миналия месец.

Ромите продължиха да се стичат на лобното място на своя враг и вчера сутринта. Заради опитите им да пробият полицейската блокада се наложи в града да бъдат изпратени сили на жандармерията, които с физическа сила разгониха тълпата.

Реклама
Реклама
Реклама