Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6903671 www.bgdnes.bg

Война за златното съкровище на Пелов

За задаваща се нова порция трупове, свързана с главореза Владимир Пелов, алармираха "България Днес" хора от Ботевград. Повод за вендетата е конфликт между близки до покойния рецидивист и колегата му Радослав Колев, с когото заедно избягаха от Централния софийски затвор. Спорът е за подялбата на наследството на Пелов, а участници в него са Колев и авери на разстреляния бандит. Заради избухливият характер на всички тях е почти изключено разпределянето на съкровището да мине мирно.

Радослав Колев вече има зад гърба си две изключително брутални убийства, а хората от бандата на Пелов са известни с множеството си прояви на жестокост покрай борбата за контрол над дрогата в Ботевград.

Реклама

Твърди се, че при десетките си въоръжени грабежи през годините Владимир Пелов е успял да натрупа плячка за над 200 хиляди лева. Огромна част от нея е под формата на златни накити, складирани в специално скривалище над Ботевград. Само при един от въоръжените грабежи на сараф през 2011 г. рецидивистът се сдоби с над половин килограм от скъпоценния метал.

Мястото, където е скрито имането, дълго време се знае само от главореза и негови близки роднини. Освен златото в скривалището има и солидно количество пари. Именно с тях според разследващи е финансирано и бягството на Пелов и Колев от затвора в началото на април. От подкупа на надзирателите, за да се вкара пистолет зад решетките, до покупка на кола и плащане на ятаците.

Вчера стана ясно, че докато се укриват два месеца, Колев и Пелов са разполагали със сериозно суми. Двамата се придвижвали с джип между различните убежища, а само за храна, цигари и алкохол давали 300-400 лева на седмица.

Подобни разходи подсказват, че на Пелов му се е наложило да изхарчи поне част от натрупаното имане, подозират криминалисти. По това време синът му Владимир е под постоянното наблюдение на ченгетата и няма възможност да свърши тази задача. Затова авери на главореза подозират, че е трябвало той лично да отиде до скривалището. Това от своя страна почти сигурно гарантира, че мястото е видяно и от авера му Радослав Колев.

Реклама

След фаталната престрелка вторник през нощта между Владимир Пелов и рецидивиста Марио Панчев-Дебелия в центъра на Ботевград Колев остава в неизвестност. От телевизионни репортажи стана ясно, че през последния месец двамата са се крили в апартамент в центъра на Ботевград. Разследващите дори подозират, че Радослав е придружавал колегата си по време на срещата с Дебелия. След като вижда, че нещата са неспасяеми, Колев си плюе на петите.

Ченгета подозират, че беглецът моментално се е насочил към друго убежище. Както и останалите скривалища, то отново е осигурено от Пелов и ятаците му. Според ченгета помагачите са поне петима от прословутата наказателна бригада "Групата".

Освен сина Владимир основните заподозрени са Тодор и Борис Ерменкови. Братята имат солидни криминални досиета, а баща им е обвиняем за убийство.

Една от версиите е, че именно Ерменкови са осигурявали мобилни телефони, по които Пелов комуникирал със сина си. Предполага се, че те са следили и Марио Панчев, който бе прострелян от Пелов. В четвъртък братята бяха разпитани, но отрекли всичко. На разпит бил и Пелов-младши, който отрича да е бил в контакт с баща си. Според разследващи обаче двамата са поддържали връзка.

Полицаите подозират, че Ерменкови или други участници в "Групата" на Пелов и до момента укриват Радослав Колев. По думите им услугите на ятаците едва ли ще са безплатни. Единственият шанс на Колев да им плати е съкровището на Пелов. Претенции за него логично имат и роднините, но пък мястото се знае само от Колев. Това според запознати подсказва бъдещ жесток конфликт.

По следите на шесторния убиец

П следите на шесторния убиец Росен Ангелов са тръгнали Владимир Пелов и Радослав Колев след бягството си от затвора, стана ясно от разказите на свидетели.

Веднага след като правят за смях надзирателите и се изнизват през парадния вход на пандиза, двамата главорези се мятат в паркирана наблизо кола. Оттам отпрашват към района на Своге. В околността на градчето има десетки хиляди изоставени вили, от което в началото на годината се възползва и Ангелов. След масовото убийство той се скри в изоставена постройка край село Луково. Пелов и Колев избират близкото Ябланица.

След няколко дни престой те са засечени от двама младежи, които забелязали, че от барачката, собственост на баща им, излиза дим. Хлапаците влизат вътре и засичат двамата бегълци. След кратък разговор успяват да си тръгнат живи. Подаденият от тях сигнал в МВР така и не предизвиква бърза реакция. От разказите на момчетата стана ясно, че ченгетата се наканват да отидат до вилата едва на другия ден. През това време Пелов и Колев вече са духнали с джип към Ботевград.

Реклама
Реклама
Реклама