Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6907139 www.bgdnes.bg

Защитават свидетели срещу Божо Кравата с прозиращ коректор

Тайни свидетели, които са проговорили срещу Божидар Кузманов - Божо Кравата и хората му, са защитени от бял коректор, под който буквите прозират, научи "България Днес". Това сериозно може да застраши живота и сигурността на смелчаците, дръзнали да говорят за престъпления, коментират запознати.

Анонимните свидетели на прокуратурата може и да са разбрали, че са разкрити, защото на последното заседание те сериозно са били отбой. По време на разследването тайни свидетели с номера 1, 2 и 211 говорят за организирана престъпна група на Божо Кравата, която пласирала наркотици в Слънчев бряг, изнудвала и рекетирала. Двама от групата отговарят за прострелването на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите и убийството на гарда му Александър Алексиев при престрелката между двете банди на 8 юни 2016 г. на Слънчака.

Реклама

Един от свидетелите разказва как Кузманов е неофициалният собственик на дискотека "Оксижен", в която се продава дрога. В показанията си свидетел под номер 1 споделя как посетил заведението със свой приятел. Аверът му си купил екстази от един от охранителите. Част от охраната са приближени на Кузманов и са с него на подсъдимата скамейка. Свидетелите ги описват като здрави, мускулести момчета.

"Това, че някой е излязъл от дискотеката с екстази, по никакъв начин не доказва как е придобита дрогата и от кого, за да има конкретни обвинения. Явни свидетели разказаха пред съда, че наркотици в Слънчака се продават дори на улицата", обясниха адвокати.

Пред следователите пожелалите анонимност свидетели основно са преразказвали как знаят от трети лица, че таксиджии са били принуждавани да плащат такси за престой пред обекта на Кравата. Обикновено подобни показания нямат стойност пред съда, защото не са по лични впечатления. Думите на тайните свидетели се въртят основно около това - как приближени на Божо Кравата са се движели заедно и са посещавали определени заведения, но това не ги прави организирана престъпна група, коментират запознати с делото.

След като заковават Кравата и сие по време на разследването, част от анонимните свидетели стават доста предпазливи в показанията си пред съда. Преди броени дни тримата свидетели бяха разпитани при специална процедура при закрити врата. Съдебният състав проведе разпита в отделно помещение, а после се уточняваха допълнителни въпроси със страните. Прокуратурата пази данните за самоличността им, а мерките, които се взимат, са, за да не ги разкрият.

"Страхувам се да кажа", признал един от тайнствените свидетели миналия четвъртък пред съда. Той не се отрекъл от протокола от разпита си на досъдебното производство, но не пожелал и да потвърди думите си. Защитниците разкрили, че човекът, който говори в полза на обвинението, е с прякор Манафа и вероятно е бил сервитьор в съседно заведение. Подсъдимите били категорични, че не са го виждали и не го познават.

И таен, и явен

Спецпрокуратурата стигнала дотам, че ползвала свидетелите два пъти - веднъж дали показания като анонимни, а втори път - като явни, с истинските си имена, сочи защитата. Затова тя ще поиска съдът служебно да провери дали тайнствените хора не са давали показания два пъти. Подобна практика, осигуряваща количествена полза за прокуратурата, вече била доказана по друго дело и съдът я приел, обясниха юристи. Според тях обаче това не е редно.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама