Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6908391 www.bgdnes.bg

Това е българката с най-дългата коса

Приказката за Рапунцел оживя в Северозапада

12 години не се подстригва Габи от Мездра

Габриела Петкова от Мездра може да се похвали с най-дългата коса в България - цели 145 сантиметра! Дължината измери с рулетка лично екип на "България Днес" в северозападния град.

Младото момиче е досущ като Рапунцел от приказката на Братя Грим, с единствената разлика, че Габи няма никакво намерение да отреже плитката си, както прави лирическата героиня от немската творба.

Реклама

"Не възнамерявам да я скъсявам, дори да стигне до петите ми", посреща ни с усмивка на лицето момичето в родния си град Мездра.

Допреди да се срещне с "България Днес", Петкова никога не е измервала дължината и самата тя остана изненадана - косата й е дълга почти метър и половина. Абитуриентката никога не е използвала подхранващи средства като балсами и маски. Никога не е прибягвала и до народни илачи за здравина. Мие я само с шампоан и толкова.

"От мъничка исках да имам дълга коса. Не съм я подстригвала от детската градина, това са близо 12 години. Рядко подрязвам само връхчетата, за да я поддържам здрава и жизнена", разказва момичето.

"В нашия род нямаме представител с толкова дълга коса. Дори аз се нося късо подстригана", посочва на свой ред майка й Йовка.

Доскоро рекордът за най-дълга коса в България принадлежеше на родопчанката Милка Кърнева, която обаче изненадващо реши да отреже 155-сантиметровата си плитка. Кърнева бе и кандидат за рекордите на „Гинес“ за най-дълга коса в страната. Преди известно време Милка се раздели с косата и запази дългата опашка за спомен на внуците.

Реклама

"Сега пак съм си я пуснала да расте, да видим колко ще стигне", увери пред вестника дамата от Хвойна. Милка остана приятно изненадана, че млада девойка от Мездра върви по нейните стъпки в тази категория рекорд.

"Няма нищо по-красиво и женствено от българка с дълга плитка и народна носия", смята Милка.

Междувременно 19-годишната Габи от Мездра се готви за кандидатстудентски изпити. Преди броени дни тя завърши 12-и клас във Враца. Иска да следва фармация и се надява да се представи отлично на изпитите. Очаквано, на своя абитуриентски бал тя е с рокля и прическа като истинска принцеса.

"Доста се чудих каква прическа да си направя за празника на завършването. Фризьорката се справи прекрасно и крайният резултат беше много красив. Единственото, което много ме притесни, бе, когато стилистката ме напръска с лак за коса. Никога не съм използвала подобни средства и се изплаших да не ми я увреди. Мама обаче ме успокои, че от едно третиране нищо няма да й стане", споделя момичето.

"Дъщеря ми досега не е използвала боя за коса или къна. Изцяло натурална е, няма желание да сменя цвета", уверява родителката Йовка.

Габи Петкова не крие, че приятелките благородно й завиждат за дължината и се възхищават на грижите и любовта, с която си я поддържа.

"Не си представям да съм с по-къса коса, тогава няма да съм аз... В ежедневието я нося сплетена за по-удобно. Майка ми се е "специализирала" в годините и буквално за по-малко от 5 минути ми прави красива плитка", хвали се девойката.

Реклама
Реклама
Реклама