Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6910938 www.bgdnes.bg

Жоро Главата финансирал изгнанието на Мартин Джито

Със заем от приятел е финансирал изгнанието си Мартин Георгиев-Джито обвиняем за ръководство на бандата за поръчкови убийства "Килърите 6", научи "България Днес".

Миналата седмица Джито успя да направи за смях ченгетата, които го издирваха по цял свят с появата си в сградата на ГДБОП. Придружен от своя адвокат, Георгиев пожела да се предаде доброволно. Мартин-Джито разказал смирено, че не е подозирал за интереса на властите към него. Бъркотията стана пълна, след като на мярката му за неотклонение се изясни, че прокуратурата не представя документи за общодържавно и международно издирване на Мартин Георгиев.

Реклама

Липсата им обаче не е пречка Джито да бъде включен в списъка на издирваните лица на Интерпол от януари 2015 г. Повод е разбитата от ГДБОП фабрика за убийства, която се ръководела от Мартин и майка му Мила Георгиева. Според специализираната прокуратура бандата на Мила и Мартин е поръчала убийствата на Георги Семерджиев - Жоро Шопа, близък до Брендо, Тихомир Дочев-Мравката, един от оправданите за убийството на Бай Миле и Радостин Бързанов - Радо Слънцето, подсъдим като част от бандата на „Чуковете“ и съсобственик в "Какао бийч" на Слънчев бряг. При акцията Джито така и не е открит на домашния си адрес. За следващи издирвания няма данни, но това не пречи да бъде обявен за издирване. В същия момент адвокатът на "килъра" Иво Найденов обяви, че през цялото време Мартин си е бил у дома. Според хора от подземния свят защитата на Георгиев и за бъдеще ще държи на тази си версия. Твърди се, че адвокатите имат и солидни факти в своя подкрепа.

Сред тях е и договор за заем, сключен между Мартин Георгиев и Георги Славов - Жоро Главата. От документите става ясно, че наследникът на сикаджийския бос Стоил Славов – Жоро, е отпуснал на Джито кредит в размер на 20 000 лв. В замяна "килърът" дори си заложил луксозната двуетажна къща в столичния кв. Бояна. Твърди се, че през последните години кредитът редовно е обслужван, и то лично от Георгиев. За това имало и документи, който напълно ще оборят твърденията на МВР и спецпрокуратурата, че Джито се е укривал в чужбина.

С парите Мартин Георгиев покривал различни свои разходи през последните години заради недоброто си финансово състояние, твърдят с усмивка негови авери.

Джито се спрял на Жоро Главата за заема заради приятелските им отношения. След смъртта на баща си Главата наследи богатство за милиони левове, натрупани по времето на бившата СИК. Славов-младши и Мартин Джито дори пробват да започнат бизнес заедно, регистрирайки фирма "Интерпетролиум-2". Дружеството обаче така и не развива дейност.

По време на мярката му за неотклонение в специализирания съд Мартин Джито така и не обясни защо изведнъж е решил да се предаде. Според слухове в подземния свят негови авери отдавна са преговаряли с властите за това. В сведение, предадено на МВР от информатор, дори се твърди, че на магистрат са предлагани 200 бона рушвет, за да гарантира ниски присъди. Сделка така и не станала. Междувременно се оказва, че част от свидетелите са разколебани, което прави проблематично доказването на обвиненията срещу Джито. През последните няколко години част от разследванията срещу него вече бяха прекратени заради липса на доказателства.

Отскачал до чужбина

При тригодишното си неведение, че го издирват, Мартин Джито е отскачал преспокойно и до чужбина. Според публикации в различни медии Георгиев дълго време е живял в луксозна вила в Доминиканската република заедно с приятелката си Жанета, която е дъщеря на наркобоса Радослав Калчев - Черния Роди. Там до миналата година се укривал и Роди, преди да бъде заловен, твърди в свое разследване в. "Шоу". След връщането на Калчев у нас полежа за кратко в ареста и набързо сключи споразумение с прокуратурата. Макар обвиненията срещу ръководената от него банда да са изключително тежки, магистратите склоняват на условна присъда. След намеса на съда Черния Роди все пак получи една година затвор.

Реклама
Реклама
Реклама