Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6912686 www.bgdnes.bg

Картина за 600 000 връща у нас меценат

Загубеният шедьовър "Жената котка" на Анри дьо Тулуз-Лотрек, някога притежание на цар Борис III отново се върна в България благодарение на историка и меценат д-р Георги Генов.

Картината на уникалния френски постимпресионист е откупена от българина за над 600 000 лева и в момента е изложена в столична галерия. Картината на Лотрек е наредена сред други забележителни творби на изящното изкуство от колекцията на Генов, сред които произведения на Пикасо, Жул Паскин, Ярослав Вешин, един от създателите на българското изобразително изкуство. Очаква се до дни в столицата да пристигнат колекционери от цяла Европа, за да присъстват на организирания аукцион, озаглавен "По следите на „Жената котка".

Реклама

От думите на акад. Васил Гюзелев, близък приятел и духовен съратник на д-р Генов, става ясно, че картината на Лотрек е създадена през 1895 г. Тя е била подарък и притежание на българското царско семейство. По време на бурните исторически събития около Втората световна война и след кончината на цар Борис III шедьовърът е бил продаден от наследниците му. Така, потънал в неизвестност, той близо 70 години е преминавал в частни колекции из богати фамилии в Париж.

Генов влиза в следите на произведението, които го отвеждат от Париж в Истанбул. Колекционерът успява да се пребори на напрегнатия търг, печели го и моментално вади чековата си книжка. Той споделя, че минути след като купува "Жената котка", го връхлита един френски професор по история на изкуството и нападателно му заявява, че картината е негова и си я иска. Генов надига вежда, казва му да си гледа работата и потегля за България с шедьовъра.

Освен доктор на науките и колекционер Георги Генов е собственик на завод за вино у нас. Освен галерия той има и издателство и две книжарници. Когато не е в Париж или в София, той посещава средновековните паметници на Крали-Марковото царство, достигащи до Голо бърдо в Албания, като ръководи научни експедиции до там. Целта му е да направи български културни центрове в Торонто, където е работил, в Охрид и в Париж.

Част от творбите ще бъдат показани и по време на осмото издание на „Медийните Оскари 2018“ във Военния клуб на 15 юни.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама