Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6912911 www.bgdnes.bg

Мряната кълве по цял ден

Черната мряна по река Струма е страшно изгладняла. За това говорят последните резултати на риболовците. В летните жеги повечето видове риби изпадат в летаргия и се хранят активно само рано сутрин и късно вечер. Това не важи за мряната, която с охолство си похапва целодневно. За един ден могат да се наловят прилични количества. А вкусовите качества на тази риба не са тайна за никого. Как и къде да ловим мрените?

Най-разпространеният метод е монтажът "на леко" с плувка. Индикаторът не бива да бъде по-голям от 2 грама, в противен случай той губи чувствителност. Големината на кукичката варира между №10 и №16. Когато рибите са капризни, по-малката дава по-добри резултати.

Реклама

Избира се вир с неголяма дълбочина и задължително с "къдраво" течение. Мрените обичат бързеите и избягват бавните и дълбоки вирове. Най-добре е дъното да бъде каменисто, тъй като тези риби се хранят най-вече с насекоми от камъните по дъното. Честото подхвърляне на захранка събира рибите. Най-удачно е да използваме за стръв белия червей.

Фидерът е разновидност на дънния риболов, при която линията е максимално олекотена. Поставя се специална хранилка, която се пълни със захранка. След нея се монтира повод с дължина около 30 см. Най-добрата стръв са животинките, събрани от самата река - зеленки, мамарци, ручейници, земни червеи, както и класическият бял червей. Кълването се индикира по върха на специалната фидер пръчка. Когато рибата захапе стръвта, той започва да почуква рязко.

Най-добрите места за черна мряна са в средното течение на река Струма от град Кюстендил до град Кресна. Едни от най-посещаваните позиции са вировете между Пастух и Бобошево. Там реката криволичи в хълмист район и е опасана с дебели сенки, които спасяват от жегата. Кресненското дефиле също е печеливш район. Местата са труднодостъпни заради гъстата растителност. Това обаче е предпоставка за намиране на големи пасажи от мрени.

Припомняме, че от 16 юни (събота) официално се разрешава риболовът и на водоемите, разположени над 500 метра надморска височина. До този момент те бяха в режим на забрана заради размножителния период на рибите. Въдици вече ще могат да се замятат във всички реки и езера в Софийско, които попадаха в тази графа. Забраната се вдига за големи язовири като "Искър", "Батак", Доспат".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама