Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6914182 www.bgdnes.bg

Искат нов процес за Бабата,убил наркобоса Костов

Заради нарушения и предубеденост

Запис ме оневинява, вижда се, че ме нападат, коментира подсъдимият Димитър Димитров

Процесът срещу Димитър Димитров-Бабата за убийството на наркобоса Иван Попов-Костов да започне отначало. Това поискаха вчера от Върховния касационен съд близките на разстреляния, научи "България Днес". Те са недоволни от ниската присъда от 4 г. затвор, която Бабата получи на две инстанции, и смятат, че делото трябва да се гледа наново от Бургаския окръжен съд. Инцидентът става на 15 ноември 2015 г. пред арт клуб "Омара" в Поморие, а случилото се е запечатано от охранителни камери. "Не съм убиец, защитавах се", казва Бабата след инцидента.

Реклама

Неправилно съдът е приел, че Димитров е действал при неизбежна отбрана, посочиха от прокуратурата и адвокатите на почернената майка Мария Проданова. "Подсъдимият целенасочено е търсел сблъсък и се е подготвил, като е носил огнестрелно оръжие. Това не може да се тълкува като превишаване пределите на неизбежната отбрана", коментираха от държавното обвинение.

"От записите се вижда, че ме нападат", обясни пред вестника Митко Бабата. Той е категоричен, че Костов, който е сочен за бивш лейтенант на Митьо Очите, крещял на него и приятелите му "Ще ви изкормя!" и се засилил към тях с нож.

Бабата и Костов са приятели, но отношенията между тях се влошават дни преди убийството. Наркобосът обвинява Бабата, че е станал шанаджия и продава трева, без да му се отчита. Затова следва наказателна акция, при която Димитров, който е с един трансплантиран бъбрек, е бит по слабото си място с гумен чук. Търсене на възмездие след боя е основният мотив за престъплението, смятат криминалните експерти.

Във фаталния ден Костов взима джиесемите на Димитров и аверите му. Те го търсят за обяснение и го намират в заведението. Когато се озовават очи в очи, Костов започва да крещи, размахва сгъваем нож и тръгва към опонентите си. Тогава Бабата вади пищов "Макаров" и изпразва пълнителя си в Костов. Част от куршумите го поразяват в гърба.

"Подсъдимият е изстрелял три тройни изстрела, последните в гърба на жертвата, която се е свлякла на земята", коментираха адвокатите на почернената майка. Съдът обаче приема, че шест куршума са пронизали Костов, три от които са излезли. "Патоанатом заяви пред съда, че изстрелите са 9 и че може да брои до толкова. Съдът я отхвърли, защото не е в полза на защитата", коментира адвокат Валентин Калчев.

Той цитира и други грешки на магистратите. Делото срещу Бабата се води по съкратената процедура, като защитата е избрала кои свидетели държи да бъдат разпитани. Още преди тези разпити съдът е посочил още четирима свидетели - Недялко Гетов, Гочо Гочев, Димитър Стефанов и Стойчо Казаков. "Четиримата трябваше да бъдат призовани едва когато приключат разпитите на поисканите от защитата свидетели, за да се прецени дали изобщо има нужда от показанията им. Това показва, че съдът е предубеден", смята адвокат Калчев.

Реклама

Според защитника на Бабата - адвокат Димитър Марковски, няма забрана съдът да привиква свидетели при съкратена процедура. Адвокатите на Димитров искат клиентът им да бъде оправдан или поне да се намали размерът на кръвнината от 100 бона, която той трябва да плати. Решението на върховните съдии трябва да излезе до 60 дни.

Докато Митко Бабата чака съдбата си, преди три месеца се появяват информации, че той нарушава домашния си арест. Неизвестен зложелател праща записи как подсъдимият напуска дома си. Проверка установява, че излизанията са свързани с прегледи и са позволени от съда. "Искаха да ме натопят, но не им се получи. Излизал съм законно от вкъщи, за да се лекувам", каза Димитров.

Междувременно майката на убития - Мария Проданова, се ожали, че са нарушени правата й, защото магистратите в Бургас не са й давали думата да се изказва по време на процеса.

Реклама
Реклама
Реклама