Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6919078 www.bgdnes.bg

Мечокът Митко не може да порасне

Мечокът Митко не може да порасне и сериозно изостава в размерите от братчето си Йонас и сестричката си Радостина.

Това разкриха от спасителния център за мечки на организация "Арктурос" край гръцкото село Айтос.

Реклама

Трите животинки развълнуваха всички в България със съдбата си преди 2 месеца, когато бяха открити край родопското село Барутин. Версиите бяха, че майка им е била отстреляна или прогонена от бракониери, а новородените са останали едно денонощие без вода и храна. След първоначалния стрес и грижи от родни природозащитници мечетата бяха изпратени в гръцкия спасителен център.

В новия си дом те вече са получили и имена. "Едното мече е кръстено Йонас, което означава "гълъб". Другото нарекохме Радостина, защото е усмихнато. А третото е Митко, което е доста по-малко от другите. Животните са много живи и игриви, като делят клетка с още две спасени мечета. Косматковците много обичат игрите, като сериозно наблягат и на яденето. Все по-често похапват плодове и зеленчуци, като спирането на млякото им е добър знак за развитието им", обясниха от организация "Арктурос".

Още от откриването им женското беше най-едро - над 3 килограма, а притесненията на гледачите в Парка за танцуващи мечки в Белица бяха за най-малкото, което тежеше под 2 килограма. Митко и сега остава най-малък, като не яде достатъчно. Предположенията са, че и като възрастен екземпляр той ще си остане с по-дребничък.

Тъй като всичко засега с Йонас, Радостина и Митко е относително добре, плановете са те да бъдат върнати в България през пролетта на следващата година. За пръв път се провежда подобна акция между България и Гърция, като обединител в действията на двете страни е оцеляването на бозайниците. Те ще бъдат пуснати в дивата природа едва след като напълно е доказано, че ще успеят да оцелеят.

Природозащитници определиха като истинско чудо, че трите мечета са все още живи, тъй като в повечето случаи сирачетата без майка не успяват да оживеят. "Арктурос" е единствената организация в Южните Балкани, която поддържа програма за реинтеграция на малки мечета без майка.

Реклама
Реклама
Реклама