Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6920133 www.bgdnes.bg

Удареният от гръм Делчо още има проблем с паметта

Хвърлете телефона при мълнии, по-далеч от водата

28-годишният Делчо Андонов е сред малкото хора у нас, успели да оцелеят след удар от мълния.

Инцидентът се случва в Панагюрище през 2016 г. Въпреки силния токов удар мъжът няма почти никакви увреждания и изгаряния, но губи паметта си. Две години след трагичния инцидент Делчо все още има проблеми с паметта, често забравя, а дъждовете са най-големият му страх.

Реклама

"Състоянието му не се подобрява. Страхува се всеки път когато вали. Дърпа се, нервен е, ужасява се от мрачното време", сподели пред "България Днес" Зоя Андонова, майка на Делчо. Тя разкри, че все по-често момчето губи паметта си. "Започва да върши нещо и забравя. Тръгва нанякъде и забравя накъде отива", каза с тъга майката и добави: "Много неща от всекидневието на хората за него са трудни. Слънцето му пречи да вижда добре, изглежда неадекватен, защото не запомня какво трябва да свърши", сподели майката. Тя разкри, че не е предприела крачка към лечение на сина си. "Не знам какво би помогнало, не се лекува. Постоянно го мисля и съм притеснена", с огорчение добави Андонова.

Късмета да оцелеят нямат трима българи, които през 2017 г. губят животите си, поразени от мълнии.

Изключително страшна е историята на семейство Чолакови от доспатското село Црънча. Тяхната къща е поразявана над 5 пъти от буреносните светкавици. Последният удар е фатален за постройката, която е изпепелена до основи. С помощта на приятели семейството изгражда отново дома си.

И въпреки че според експерти възможността човек да бъде поразен от мълния е малка, ето няколко съвета как да действате, ако попаднете в окото на бурята.

Когато сте навън, стойте далеч от метални предмети, а ако сте на открито и плувате, излезте незабавно от водата, защото тя е проводник. Важно е да не носите чадър, телефон и бижута, тъй като те привличат гръмотевиците. Ако карате велосипед, незабавно слезте от него и се отдалечете.

Най-опасните места по време на буря са високите места - планини, хълмове, покриви на високи сгради. Ако сте в планината, важно е да се скриете ниско. Ями, ровове, както и пещери са подходящо място, за да избегнете гръм. Гъстата гора от високи дървета е безопасно място, но трябва да застанете между няколко дървета, за да предотвратите удара. Задължително е да клекнете, като сложите главата си между коленете, докато опасността премине.

Реклама

Най-важно е при никакви обстоятелства да не бягате. Ако се правят резки движения, мълнията може да последва образуваното от движението въздушно течение и да удари.

Ако сме вкъщи, това в никакъв случай не означава, че сте в безопасност. Необходимо е да изключите от мрежата всички електроуреди и да стоите далеч от прозорците. Най-важното е да не се къпете и да не си миете ръцете по време на буря, защото водопроводите са заземени и стават проводници за мълнии.

Според мнозина единственото безопасно място е автомобилът. Въпреки че е от метал, ако бъде ударен от гръм, електричеството ще обтече около метала, както и около тялото ви и ще отиде в земята. Така ще сте защитени. Ако колата ви бъде ударена по време на движение, е важно да спрете и да проверите гумите, тъй като може да са обгорели и да се спукат.

Лесничей е най-често удряният

Цели седем пъти е оцелявал след удар от мълния лесничеят Рой Съливан от национален парк "Шенъндоа" в американския щат Вирджиния. Първият му сблъсък с огненото кълбо бил през 1942 г., който описва като най-болезнения. През 1969 г. Рой пътува в джипа си, когато светкавицата го застига. От инцидента той излиза напълно невредим, само с опърлени вежди и коса.

Година по-късно, през 1970 г., Рой е ударен от гръм в двора на къщата си.

През 1972-ра мълнията го поразява, докато е заедно с колегите си от парка. Ситуацията се повтаря през 1973 г., а след това през 1976 г. Последният удар е през 1977 г., когато лови риба в езеро. Именно въдицата привлича мълнията. Всичките му 7 случая са документирани от лесничейството, а травмите са потвърдени от лекари. Вписан е в Книгата на рекордите "Гинес". По ирония на съдбата той се самоубива с пушка през 1983 г.

Реклама
Реклама
Реклама