Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6920663 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Болното време води до самоубийства

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние.

Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Реклама

- Д-р Герев, за по-малко от месец имаме 3 случая на самоубийство в Пазарджишка област, като през април и май е имало още 10 суицидни опита. Депресивно ли е това време на годината, че хората посягат на живота си?

- За да посегне човек на живота си, това не означава, че е в депресия. Депресията означава потиснати настроение и активност, и лоши мисли. Потиснатата активност никога не тласка човек към самоубийство. Защото на него дори и това не му се прави, дори да му минават такива мисли. Няма я необходимата сила и мотивация. По-скоро тревожните състояния, които много покачват нервното напрежение, в комбинация с импулсивността на психиката могат да подтикнат към слагането на край на живота. И лудостта, т.е. когато е по психотични мотиви, въпреки че такива случаи на самоубийства са редки. Тогава човек има нереални възприятия и представи, мисли за преследване и за да приключи с тези неща, слага край на живота си.

- Какъв тип хора най-често решават да се самоубият?

- По-склонни към самоубийство са хората, които са импулсивни, много нервно напрегнати, тревожни, агресивни и ги избива на саморазправа. Но вместо да се разправят с хората около тях, насочват стреса към самите себе си. И по този начин импулсивно посягат на живота си.

- Атмосферните условия в момента имат ли отношение към самоубийствата?

- Основен природен фактор е рязкото покачване на температурите и големите колебания на времето - ту облачно и дъждовно, ту слънчево и топло. Сутрин е 10-12 градуса, а следобед става над 35 градуса. Сутринта е облачно, след това започва силно да грее. Хората казваме, че това е болно време. Светлината и топлината са външни фактори, които могат да влияят върху човешката психика. Ако човек е заредил много вътрешно напрежение, му трябва съвсем леко натоварване от външен фактор, за да пристъпи към фатален край. Сигурно забелязвате, че в последните дни има много агресивни саморазправи в обществото - вадят се пищови и ножове, налита се на бой. Природният фактор има силно влияние върху напрегната психика. Ако човекът, който посяга с нож, не беше агресивен навън, щеше да нарани себе си - да си пререже вените например.

- Използването на наркотици какво влияние оказва?

Реклама

- Има дизайнерска дрога, която е много мощна и много бързо вкарва в опасни релси дори нормалната психика. Особено ако дрогата се комбинира с алкохол.

- Самоубийствата в Пазарджишко са извършени със скок от високи етажи. Какво ни казва това?

- За да бъде човек абсолютно сигурен, че ще се самоубие, той скача от високо. Има няколко начина, по които се посяга на живота, като зависи и от пола. Мъжете залагат на скок на високо, разстрелване и обесване, а при жените - поглъщане на огромно количество хапчета и мятане под влак или друго превозно средство. Статистиката в последните 10 години е такава. При мъжете са по-екстремни ситуации.

- Десетките са неуспешните опити за самоубийство от началото на годината. Искали ли са тези хора наистина да сложат край на живота си, или са търсели внимание?

- Когато човек говори много за самоубийство, той няма намерение да го направи. Казва: "Мисля да се гръмна" и "Отивам да се самоубия", но никога не го прави. Целта е да привлече съчувствие и емпатия от хората около него. И те по някакъв начин да се ангажират с него и да видят какъв проблем има този човек. И как могат да му помогнат. Когато някой наистина е решил да сложи край на живота си, практиката показва, че той не говори много. Имал съм случай, в който майка, баща и син обядват, детето става уж да си сложи чинията в мивката и скача от 10-ия етаж. Без да каже нищо, излиза през отворената врата на терасата и скача. Родителите дори нямат време да реагират. Самоубиецът действа импулсивно. Имам много случаи в практиката, в които жените опитват да си режат вените. Драсват се отгоре и веднага звънят на Спешна помощ. Обясняват, че са си прерязали вените, а всъщност леко са си надраскали кожата. Другият вариант е стои на прозореца и уж всеки момент ще скочи, но чака пожарникарите. Събира се огромна публика и след това се отказва да скача. Това са т.нар. неуспешни опити, когато човек постъпва така, защото очаква помощ от другите. Където наистина има решение да се действа, човекът изобщо не се чуди. Той не говори, а направо действа. Затова и е трудно да се предвиди какво е планирал един самоубиец.

- Като експерт какво ще кажете на хората, които усещат, че ги обхващат мисли за самоубийство?

- Обикновено проблемите не идват изведнъж. Човекът става затворен за година-две, а понякога и повече. Става по-мълчалив, по-нервен, по-агресивен... Избухванията и скандалите също са знак. Тоест тотално си променя поведението. Повечето хора отдават това на чертите на характера, а не на моментното му състояние, което представлява заплаха за живота на самия човек. Психиката може да изтърпи такива състояния максимално до 4 години. И в един момент няма накъде и натрупаното вътрешно напрежение избива. Вади пищов или нож към другите или отива към автоагресия и си отнема живота. И всички са много учудени как това се е случило. Психиката има възможност да неутрализира огромни количества стрес, като дава сигнали за това. Това не е грип, при който кихате и докато се приберете вкъщи, сте вдигнали температура. Нека близките да обръщат внимание и ако има драстична промяна в поведението, да вземат мерки. Има ли агресия у роднина, близък и познат, да потърсят помощ, за да не се стигне до експлозия в главата.

Реклама
Реклама
Реклама