Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6921665 www.bgdnes.bg

Спряха правата на щангите

Българските щангисти вече нямат право да участват на международни състезания. В понеделник изтече постановеният срок за заплащане на глобата от $250 000 за хванатите с допинг тежкоатлети през 2015 г. Сумата беше дължима до 18 юни според решението на Арбитражния съд в Лозана.

"Реално нямаме срок за плащане на глобата, а само определена дата - обясни генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков. - Когато преведем парите, тогава веднага ни връщат правата. Имаме обещания от спонсори. Очакваме да се включат."

Реклама

Щангистите започнаха безпрецедентна акция за дарения, с които да бъде платена санкцията. Събраната сума се оказа недостатъчна.

"Има пари в сметката - допълни Гидиков. - Голяма сума е. Остава да добавим още от спонсори. Надяваме се всичко да се подреди и смятам, че ще се справим. Опитахме се да разсрочим плащането на 2-3 вноски, но ни отказаха."

Въпреки спрените права националите от подрастващите формации тренират от началото на месеца на комплекса "Дианабад" в София.

"Ако всичко е наред, ще участваме с четирима щангисти на световното първенство за юноши в Узбекистан (7-14 юли) - сподели Гидиков. - След това имаме и квалификация за европейските олимпийски игри. Там ще гоним допълнителна квота при момичетата. Както виждате, главата ни не е сложена на дръвника. Когато съберем цялата сума, правим платежното нареждане и вече можем да се състезаваме."

Антон Коджабашев: Има правила!

Реклама

Антон Коджабашев беше президент на федерацията по вдигане на тежести в продължение на 11 години. По негово време гръмнаха много скандали, свързани с допинг. 3-кратният световен шампион е врял и кипял в тинестата почва на един от най-успешните родни спортове. Специално за "България Днес" бургазлията сподели своето мнение за настоящата критична ситуация.

- Г-н Коджабашев, ще успеят ли българските щанги да се справят с поредното изпитание?

- Вече няма федерация по щанги. Не се намираме на някаква селска седянка. Международната федерация не е място, където някой си пее, а другите го слушат. Има правила. След като глобата е поставена от съдебна инстанция и трябва да се плати в срок, това е закон.

- Звучи достоверно връщането на правата, ако платим дори и малко по-късно глобата, не мислите ли?

- В България Неделчо Колев и Борислав Гидиков заблуждават сами себе си. Фактите са съвсем различни. Министърът също е подведен. Хората, които развиват спорта, ще се разочароват и всичко ще загине. Още от 2008 г. знаех какво ще се случи, защото Неделчо и Гидиков снабдяваха националния отбор с медикаменти.

- Тогава също щангистите бяха хванати с допинг преди олимпиадата в Пекин, но защо обвинявате Колев и Гидиков?

- Омръзна ми да се повтарям, но тогава всеки от управителния съвет се занимаваше с нещо. Те са виновни за допинг скандала. Вече дори гледам да не се бъркам, защото съм далеч от щангите. Говоря само ако ми поискат мнението.

- Доста отрицателни точки събрахме пред президента на Международната федерация Тамаш Аян. Дори и да платим глобата, той няма ли да е негативно настроен към България?

- Аян и останалите шефове нямат сантименти. Гледат устав и закон. Дори и братът на Аян да е хванат с допинг, ще го обявят.

- Преди време казахте, че пишете скандална книга. Все още ли сте завещали да бъде публикувана след вашата смърт?

- Точно така. Тя е над 500 страници. Непрекъснато дописвам, когато се сетя за някой момент. След като умра, ще я издам. Вътре ще има само истина. Едно към едно. Много хора ще подскочат до небето!

Реклама
Реклама
Реклама