Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6921865 www.bgdnes.bg

Бясна камила плюе селяни

Гърбавият Дидо е с тежък характер.  Животното напада всеки дразнител

Бясна камила живее в русенското село Екзарх Йосиф и плюе наред всеки, който мине покрай него, научи "България Днес".

Реклама

Гърбавият Дидо има своенравен характер и не търпи някой да му се подиграва. Камилата живее точно в центъра на населеното място, носещо името на първия български екзарх, и е най-голямата гордост на местните. Всички го обгрижват, а на ден го глезят с 12-13 кг сено, овес, царевица и други лакомства.

"Не прави много пакости. Когато намрази определена личност, с нещо ако са го предизвикали, плюе наред. Имахме един такъв случай наскоро. Докторът трябваше да му сложи инжекция. След няколко дни бях в канцеларията си, която е точно срещу камилата. Една девойка, облечена в бял панталон и бяла блуза, отива при Дидо. Той явно я помисли за ветеринаря и я направи цялата в плюнки", разказва пред "България Днес" Илия Данев, кмет на селото.

Именно негова е идеята за зоокът. Успява да осъществи проекта си преди 12 години. Първият обитател, който се настанява там, е сърничка. По-късно софиянец, пожелал да остане анонимен, подарява два щрауса, които носят имената Кремена и Илиян, а след това идва и понито Джери. Така обитателите се увеличават. След половин година пристига и камилата Дидо, която печели симпатиите на всички. Към днешна дата в зоокъта има още пауни, африкански кози, водни патици, декоративни пилета и елени.

"На входа на зоокъта сме поставили стара чешма. До нея има метални кон и крава, които пресъздават водопоя, както е било едно време. Хората идват и хем занимават децата на детската площадка, хем виждат животните. После се черпят в барчето. През почивните и празничните дни има голям интерес. Идват от различни места и се радват", допълва управникът.

В центъра на селото има и много интересна етнографска сбирка на открито, която е достъпна за всички. В нея са изложени експонати от бита на българите, разположени в девет тематични групи. Сбирката е наречена „Старият Екзарх Йосиф“, защото всичко е дарено от жителите на селото, които с години са събирали старинните вещи.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама