Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6922651 www.bgdnes.bg

Наркодилър и крадец точат банкомати в София

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици

Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента.

Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови карти, но в чужбина. Затова и полицаите работят по версията, че именно той би могъл да е от банда, която се занимава със скиминг устройства и кражби от карти.

Реклама

Вторият задържан - Николай Д., е с повдигнато обвинение за разпространение и държане на наркотици.

Третият, който се оказва с чисто досие до ареста, е Костадин К., на 39 години. Според ченгетата той е просто шофьор на другите двама.

Освен познатото скиминг устройство пишман крадците носили в себе си "шпакли". Това са друг вид устройства, които служат за презаписване на данните от банковите карти на гражданите след скимирането им. След като данните са откраднати, следва създаването на пластика дубликат, с която крадците обикновено точат карти в чужбина. Не е изключено апашите да са планирали да крадат чуждите пари и онлайн - чрез фиктивни поръчки или прехвърляне в онлайн банкови сметки.

Предстои да бъде направен обиск в бърлогата на задържаните, след като бъде установено къде са се помещавали.

"Едва ли са аматьори, след като един от тях вече има опит в същото престъпление, и то зад граница. По-скоро са нова група, която тепърва е започвала работа в София", смятат разследващите.

От устройството не са източени пари. Нямало е и други интервенции, коментират ченгетата.

Реклама

Мъжете, на 39 и 40 години, са задържани в автомобил, с който се готвели да избягат, след като инсталират устройствата. Мишена е банкомат на банка, намиращ се на централния столичен булевард "Евлоги Георгиев". Те са се опитвали да поставят устройството, но не успяват. Връщат се в колата да търсят друго и тогава са задържани на място.

Към момента не дават обяснения пред ченгетата. Почти цялата нощ и половината ден в сряда ченгетата от Първо районно прекараха в оглед на мястото. Предстои повдигане на обвинения на арестантите.

Сигнал за тримата апаши със съмнително поведение е подаден малко след полунощ. По информация на "България Днес" крадците са спипани, след като са били следени от банкови служители по сигурността. Попадат в полезрението им, след като се опитват неуспешно да ударят няколко други машини на банката през изминалите седмици.

Ченгетата проверяват дали тримата задържани са част от организирана престъпна група, или става дума за случаен опит за обир на банкомат. Устройствата ще бъдат описани в технически експертизи.

Вчера банкоматът и районът около мястото, където са заловени мъжете, е отцепен. Машината е опасана с полицейска лента, докато се свалят отпечатъци и се документира престъплението.

Реклама
Реклама
Реклама