Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6924223 www.bgdnes.bg

"Стара планина" за Боян Петров

Месец след драмата на Шиша Пангма

Ще говоря с ръководството на БАН, за да го предложим, разкрива зоологът Петър Берон

Боян Петров заслужава орден "Стара планина", обяви научният ментор на алпиниста доц. д-р Петър Берон. Процедура по номинацията все още не е започната, но се очаква в близките седмици това да се случи.

Реклама

"Ще помислим и ще видим какво е мнението на централното ръководство на БАН. Ще говоря и с федерацията по спелеология, където съм почетен председател - разкри пред "България Днес" Петър Берон. - Боян заслужава ордена, въпреки че през годините той е даван и на недостойни хора. През 1998 година го назначих на работа. Пое от мен първите неща за пещерите и животните. Дадох му материали и колекции. Много се радвах за неговото развитие. Положи огромни усилия. Имаше още 20-30 години, в които да работи в областта на науката. Това беше само началото. Беше събрал много материал за публикуване, но Господ беше решил друго."

От президентството потвърдиха, че е напълно възможно алпинистът да получи най-висшата държавна награда.

"Редът за номинация е следният: институция или организация обсъждат и ни предлагат определено име. Следва обсъждане при нас и се взема решение - добавиха от пресцентъра на президентството. - Номинираните се събират няколко пъти в годината за връчване на ордените, а за целта се организира церемония."

Боян Петров изчезна в началото на май при атака на хималайския връх Шиша Пангма. След 10-дневно търсене 45-годишният зоолог не беше открит. Според неписаните правила на височинния алпинизъм той се счита за мъртъв. Неговите най-близки хора все още не са загубили надежда и се надяват на чудо.

Днес Националният природонаучен музей на Българската академия на науките ще почете Боян Петров със специално събитие. На него ще бъдат показани зоологичните материали, събрани от неговите експедиции, илюстрации и изследователски записки. Организаторите ще предоставят на всички присъстващи възможност да напишат нещо за Боян Петров в отворена книга. Директорът на Националния природонаучен музей проф. Николай Спасов, доц. д-р Петър Берон, проф. Павел Стоев и Виолета Желязкова ще представят пред публика приносите на алпиниста в науката.

Реклама

"Ще бъде очертана работата на Боян като зоолог - добави Петър Берон. - Приносът му е разностранен по отношение на паякообразните и прилепите, както и опазването на природата. Той създаде група, чиято цел беше опазване и изучаване на прилепите. Посетителите ще видят снимки, предмети и личния му дневник."

Събитето започва в 17,00 ч в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН (ул. "15-и ноември" 1). Очаква се на него да присъстват най-близките хора на Боян Петров.

Само един алпинист е с ордена

Само един български алпинист е получил орден "Стара планина". През 1997 г. най-висшето държавно отличие е връчено на Дойчин Василев, който има изкачени пет хималайски 8-хилядника.

Първият българин, покорил Еверест - Христо Проданов, има посмъртна награда "Герой на Народна република България".

През 2014 г. тогавашният президент Росен Плевнелиев събра участниците в експедициите до най-високия връх на Земята през 1984 и 2004 г. Той връчи своя почетен знак на ръководителите на експедициите Аврам Аврамов и Методи Савов.

Реклама
Реклама
Реклама