Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6924545 www.bgdnes.bg

Абсолютният шампион по подводен риболов Валентин Люцканов: Гмурнах се без кислород над 7 минути

Валентин Люцканов е на 41 години, от Бургас. Завършва местното морско училище, а след това се дипломира като висшист с икономически профил в университета "Проф. д-р Асен Златаров".

Състезателите на "Черноморец" - Бургас, сред които е и Люцканов, са най-добрите в България по подводен риболов през последните пет години, представяйки страната ни достойно в световни и европейски първенства.

Реклама

- Г-н Люцканов, какво е чувството да сте абсолютен шампион по подводен риболов?

- Много хубаво. Доволен съм, че се представям добре и усилията, които съм положил, дават резултати. Важното е това чувство да не е за сметка на мотивацията в бъдеще. Мотивиран съм да постигам нови добри резултати и още дълго време да съм в отлична кондиция.

- Кой е най-големият ви успех?

- На международно ниво това е третото място, което постигнахме като отбор на евро-африканския шампионат през 2013 г. във финландската столица Хелзинки. Това е много голямо постижение, защото нашият спорт е много особен и е важно мястото, на което се провежда състезанието. Не е като при футбола да играеш на терен, чиито размери и състояние знаеш предварително, тъй като стандартите са едни и същи навсякъде. В нашия спорт теренът навсякъде е различен. И съответно ни затруднява. Трябва много добре да си познаваш зоната. Когато имаш много малко време да разучиш мястото, е много трудно да се представиш добре. Спортът ни е като лова - отивайки някъде, трябва добре да познаваш района и да знаеш откъде минават животните. Когато си в абсолютно непозната среда, е по-трудно.

- Големи ли са рисковете под вода и сред хищни животни?

- Абсолютно! Най-големият риск е, че си в неестествена за човешкия организъм среда. Всяка една грешка може да коства дори живот. Спортът ни е много рисков и ако не внимаваш и предприемаш непремерени рискове, възможно е да се случи нещо лошо.

- Изпадали ли сте в критични моменти?

Реклама

- Да не чува дяволът и да чукна на дърво, нямал съм критични моменти. Имам 2-3 излизания на ръба, точно преди да изгубя съзнание. Това е за цялата ми кариера.

- Колко време е най-дългият ви престой под водата?

- Когато съм за риба, максимум за 3 минути. Личният ми рекорд за престой под водата без кислород е 7 минути и 20 секунди. Раздишвам се хубаво, поемам си въздух и се гмуркам. При подводния риболов също не използвам допълнително кислород - поемем си въздух, гмуркам се към дъното, където или леко плувам, или се скривам зад някой камък. Там чакам рибата да се появи.

- В Черно море ли тренирате?

- Основно да.

- Какви са условията?

- Нашето море е сравнително плитко. Най-дълбоките места, на които съм ходил, са 24-25 метра. Оттам нататък започват пясъци и няма камъни. А рибата се върти около места, където има камъни. Това е терен, на който се храни. Черно море също така е по-слабо солено и това прави потъването по-лесно. Това определя и наличието на по-малко видове риби. Не е толкова богато на кислород и същевременно е и по-мъртво, сравнено с Егейско море. Ако го сравняваме с океана, мога да кажа, че има почти същите условия. Казвам почти, защото, когато океанът е спокоен, е по-бистър. Но пък океанът много рядко е спокоен. Вълната вдига пясък и утаени водорасли и всичко се размътва.

- Приливите и отливите имат ли значение?

- Значението им е огромно. Има места, на които отиваш и виждаш страшно много риба. Ако се върнеш след 5-6 часа, това място вече е суша. Когато е отлив, рибата потъва по-надълбоко и трябва да се търсят по-дълбоки места. При прилив се търси на плиткото. Това е за океаните, в нашето море няма чак такова голямо значение.

- Какви риби сте улавяли в Черно море?

- Основно кефалови риби. Кефал и платерина най-вече, но също така морски врани (доста често), лаврак (понякога), лефер (когато му е сезонът) и паламуд (ако е добра годината за този вид). Това са основните риби, които ловуваме.

- Какво е положението тази година?

- Тази година започна добре за мен. В събота беше първото състезание в Приморско и го спечелих. Резултатът ми беше 7 платерини и 1 кефал. Това успях да уловя за 5 часа. Беше определена сравнително голяма акватория, в която да се гмуркаме.

- През последните години все повече се говори за намаляването на популацията на риба в Черно море. Какви са вашите наблюдения?

- През последните 5-6 години се позадържа нивото на рибата. Ако я сравним преди 20 години, да, по-малко е. Но напоследък се поддържа едно постоянно ниво. Не мога да кажа, че няма риба.

- Има ли видове, които по-рядко срещате?

- Миналото лято изобщо не срещнах морски врани. Но пък през 2016 г. имаше страшно много. Може би защото миналата година беше много студена и водата изстина почти до 0 градуса. Най-вероятно затова лятото нямаше морски врани. Тази година водата не падна под 6-7 градуса и се надявам да ги има. Те се появяват юли-август, така че тогава ще стане ясно дали ще ги има.

- Кой е най-големият ви улов?

- 12-килограмова змиорка на европейско първенство във френските води на Атлантическия океан. Имах голям късмет, че още с първия изстрел я нацелих в мозъка и умря моментално. Ако не беше станало така, борбата щеше да е доста трудна. Беше малко по-висока от мен, поне 1,90 метра. Цялото й тяло беше скрито в дупката, а главата й се подаваше навън. Можете да си представите какво ще стане, ако само я раня. Каква битка щеше да последва... Цялото й тяло е в мускули и първият изстрел е много важен. Удрял съм и около 120-килограмова риба тон в Гърция, като борбата продължи 15-ина минути. Но накрая скъса кордата и избяга. Беше много силна риба, но не можах да я изкарам, за да й измеря точното тегло.

- Често сте под водата, но практикувате ли и традиционния любителски риболов от брега?

- Преди го практикувах често, но сега малкото време, което имам да ходя до морето, го използвам за подводния риболов. Случва се 2-3 пъти през годината да отида на риболов и да хвърлям от брега или лодка. Много ми харесва и ми е интересно!

Реклама
Реклама
Реклама