Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6925051 www.bgdnes.bg

БАН почете Боян Петров

Природонаучният музей на БАН представи изложба в чест на Боян Петров. В нея бяха показани за пръв път колекциите на алпиниста, включващи открити нови видове животни, записките на изследователя и още експонати.

Във фоайето на сградата на БАН беше поставена книга, в която всеки ще има възможност да напише послание към изчезналия българин.

Реклама

Самата церемония откри проф. Николай Спасов - директор на Природонаучния музей. След въвеждащите слова на проф. Спасов, д-р Петър Берон изказа трогателни думи по адрес на Петров. Той искрено благодари за всичките усилия, които Боян е положил в името на науката, наричайки го "боец на фронта на природозащитата".

Изключително интересна бе презентацията, която представи проф. Павел Стоев - човекът, израснал с единствения български алпинист, стъпил на 10 от 14-те най-високи върха на планетата.

Приятелят на Петров показа снимки от общите им експедиции и разказа любопитни истории. В едно от научните им приключения издателят на шест книги и над 40 статии е ухапан от усойница. Страстта на катерача е толкова пламенна, като отказва да потърси моментална помощ. Той експериментира върху себе си, наблюдавайки реакцията на ръката от захапката.

Последна думата взе докторантката Виолета Желязкова - ученичка на Боян Петров.

"Не съм си представяла, че ще трябва да говоря за него по такъв повод. Мога да кажа, че на всеки пожелавам да има такъв учител. Всички имат мечти, но малцина ги следват и изпълняват докрай. Боян беше такъв човек!", сподели Желязкова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама