Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6925878 www.bgdnes.bg

Изпеченият Теменужков мами с нова схема

Мошеникът на Руслан Мъйнов и Божидар Димитров се вихри

Фалшивият отец Иван сега плаче, че е заразен със СПИН в затвора от зъболекар

„Заразиха ме със СПИН в затвора, докато ми лекуваха зъбите. Имам документи, всичко мога да докажа! Сирак съм, нямам кой да ми помогне. На улицата съм и умирам от глад, ако може, някой да ми купи една баничка. Трябват ми 4200 лева за лекарства, които да ми засилят имунитета“, задъхано нарежда по телефона млад мъж. Тъжната му история буди съжаление, докато мъжът не се представи. Името му е Стоил Теменужков Павлов. Години наред той периодично се появява в криминалните хроники с невероятни схеми, чрез които мами наивни хора. Изпеченият мошеник наскоро излиза от затвора. Щом изтърпява наказанието си, той остава отново на улицата и решава да се върне към стария си бизнес.

Реклама

За своите 36 години Стоил Теменужков има богата житейска и криминална история. Осъждан е многократно. Виртуоз е в измамите. Сред най-успешните схеми е представянето му за журналист, който иска пари от името на отец Иван от Нови хан.

Сред първите жертви на мнимия репортер е кметът на Белица Радослав Ревански. Стоил се обажда на градоначалника в началото на февруари миналата година и му казва, че отец Иван пътува от Нови хан към болница с момче от приюта и не му достигат 76 лева. Трогнат от историята, Ревански казва на секретарката си да преведе 80 лв., убеден, че помага на изпадналото в нужда дете. На другия ден кметът пак получава обаждане. Поискани са му пари за болничен престрой и медикаменти. Той помага отново. Разбира, че е измамен, едва когато споделя с истински репортер за благотворителната си дейност.

След серия от измами е арестуван за кратко. Пуснат на свобода, Стоил Теменужков се появява публично и се разкайва. Твърди, че е сирак, израства по църквите. Започва да прави телефонни измами от глад. Иска пари само от тези, които имат.

„Като видя някой по телевизията- някоя важна клечка, обаждам се на справки. Искам му телефона. Дават ми го. Аз се обаждам и се представям за отец Иван или отец Григорий, отец Никанор или репортер на Би Ти Ви. И хората викат: „С колко пари можем да помогнем. Аз им обяснявам- до 40-50 лева. И те ми ги пращат до поискване“, обяснява Стоил. Обещава, че повече няма да се занимава с измами.

Самият Стоил Теменужков твърди, че в клопката му са попадали свещеници, бизнесмени, депутати. Пари взима от дясната ръка на Гриша Ганчев – Кольо Тетевенския, Руслан Мъйнов, директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Сумите, които мошеникът иска, са малки, за да не буди подозрение. Ако някоя от жертвите му все пак разбере, че е измамена, рядко подава сигнал до полицията.

Стоил Теменужков е осъждан 18 пъти. Повечето от наказанията са за измами. Присъда има и за опит за имотна облага. Асеновградските магистрати го признават за виновен в опит да измами на монахиня от манастира „Света Петка“ над село Мулдава със 168 лева.

Реклама

В досието си Стоил Теменужков Павлов има и присъда за лъжесвидетелстване. Измамникът прибира солидна сума, за да свидетелства в полза на жестокия убиец Кристиян Петров, станал известен като Пернишкия Чикатило. Жертвата е 17-годишният Кристин Иванов. Тялото му е нарязано с брадва и нож. Части от трупа му са сложени в торбички и натъпкани във фризер, ръцете, краката, торсът и главата са заровени в земята. По време на процеса Теменужков се провъзгласява за пастор в Евангелистката църква и осигурява алиби на подсъдимия. Малко по-късно лъсва истината. Стоил взима 4000 лева, за да осигури алиби на убиеца.

През 2012 година Стоил Теменужков прави сензационно разкритие в медиите, че осъденият условно за педофилия Владимир Кузов му е плащал за секс. Сред клиентите му са и игумени.

Менте глухи събират дарения

Мними глухи обикалят столичните улици и събират дарения за изграждане на център за хора с увреден слух. За това алармират потребители на социалните мрежи, измамени по наглата схема. Парите се искат от името на Съюза на глухите в България. Опарените от измамата предполагат, че става въпрос за организирана престъпна група, която действа не само в България.

Реклама
Реклама
Реклама