Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6926226 www.bgdnes.bg

Радостин е мегагений от Барутин

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му.

Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери, част от които вече е инвестирал в работата си, тъй като програмите, които използва, са платени. В момента Радостин доусъвършенства второто си приложение, което е за игра на шах.

Реклама

"Синът ми е много щастлив от вниманието, които получава от всички. Въпреки известността си продължава да програмира всеки ден. Сега е в лятна ваканция, но въпреки това постоянно е пред компютъра. От време на време излиза навън, за да кара колело и да се забавлява", разказа пред "България Днес" Лозан, баща на талантливия ученик.

Таткото е изключително горд от успехите на детето си. "В бележника си има само шестици. Завърши 6-и клас с пълно отличие и догодина ще е в 7-и клас в училището в Барутин. След това ще мислим къде ще кандидатства, за да продължи да се развива. Но не мисля, че има място за притеснение, защото вярвам, че навсякъде ще го приемат", добави с усмивка Лозан.

Таткото разказа, че Радостин се "запалил" по компютрите покрай леля си. "Тя работи онлайн и е отсядала при нас в селото няколко пъти по месец и повече. Покрай нея синът ми започна да се интересува от програмиране и вече е на сериозно ниво", допълни гордият татко.

Родителите на Радостин нямат големи финансови възможности - баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Родителите са много щастливи от детето си, което през последните години винаги е на първо място в ученическите олимпиади. Друго признание е, че учителите в Барутин търсят Радостин за помощ, когато имат проблеми с компютрите си. И 12-годишното момче с лекота се справя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама