Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6927537 www.bgdnes.bg

Сръбската федерация по футбол иска наказание за играчите на Швейцария - Джердан Шакири и Гранит Джака

Двамата футболисти вкараха попаденията за успеха на "часовникарите" над Сърбия с 2:1, а след головете си, те направиха жест с ръце, който представляваше двуглав орел - символ от флага на Албания. Той разгневи феновете, тъй като Косово продължава да е спорна територия за Сърбия и Албания, дори след като тя е независима държава от 2008 година.

Така срекретарят на сръбска асоциация Генерал Йован Сурбатович обяви, че те ще сезират ФИФА: "Ще пишем на ФИФА. Имаше някой неприемливи жестове . Всички видяхме какво се случи при двата гола".

Реклама

В дисциплинарния правилник на ФИФА пък са забранени политическите лозунги, а в раздел 54 се казва: "Всеки, който провокира широката общественост по време на мач, ще бъде наказан за два мача и ще бъде санкциониран с минимум 3800 евро."

Едно от най-авторитетните швейцарски издания „Блик“ нарича двамата голмайстори „брилянтни глупаци“. Защото са брилянтни футболисти, но глупаци, защото са почернили цялата картина около двубоя с неразумните си действия.

Като цяло в Швейцария не гледат благоприятно на поведението на двамата футболисти. Политиците веднага коментираха случилото се, осъждайки поведението на Шакири и Джака. Един от тях – Натали Рикли, от една от най-популярните партии в Швейцария, каза: „Те могат да действат по този начин, когато играят за Косово...“ Седрик Вермут от социалистическата партия добави, че тези футболисти са идиоти, държали са се глупаво и са опозорили Швейцария.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама