Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6928411 www.bgdnes.bg

Кравата Пенка обединява дребните животновъди

Тръгваме на борба с бюрокрацията, обяви собственикът на добичето Иван Харалампиев

Кравата Пенка се превръща в символ на дребния български животновъд, с чиито образ той ще се бори за по-добри условия и промяна на законите у нас.

Реклама

"Тя е вече емблема, под която се обединяваме всички ние малки стопани и с която ще тръгнем на бран срещу бюрократщината и недомислието на арогантните власти". Това обяви пред "България Днес" собственикът на прословутата крава Пенка Иван Харалампиев. От думите му става ясно, че от петък той официално има разрешение да си прибере животното. Заради технически проблеми с буса му кравата все още е в село Копиловци, но до два дни Иван я очаква в родното Мазарачево при стопанството си.

След низ от перипетии, издадена първоначално смъртна присъда и международна защита преди десетина дни кравата бе помилвана и спасена от принудителна евтаназия. Щастливата развръзка дойде 20 дни след като Пенка се завърна от Сърбия, чиято граница бе пресякла нерегламентирано.

"Добри хора от Германия ми изпратиха скромна сума пари като признание за моята борбеност и с които да положа начало на промяна. Дариха ми и GPS система за следене на животните, за което съм крайно благодарен", допълва Харалампиев. Той споделя, че е получил редица писма от англичани, ирландци и други европейци. Те изявили желание да посетят Пенка и да я видят лично, както и да се запознаят със ситуацията у нас. В писмата било посочено, че и техните държави страдали от подобни недомислени законови рестрикции, срещу които човек трябва да нададе глас.

"Виждаме, че не само кравите бягат зад граница, но и младото ни поколение също. С тази разлика, че стойностните младежи не се връщат у нас заради, ако мога така да се изразя, страх от "умъртвяване". Ето това положение трябва коренно да се промени", категоричен е собственикът на Пенка. Иван е на мнение, че привидно приключилият казус е важен за всички животновъди, които са били застрашени от загуба на добитък заради изискването да се умъртвява всяко домашно животно, напуснало пределите на ЕС. Харалампиев заявява, че неговите колеги са уплашени, стресирани от поведението на властите ни и тяхната безскрупулност. Тъй като живеели в погранични райони, добитъкът им често прекосявал границата. Законите според Харалампиев трябва да се променят, защото всяка крайност води до друга.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама