Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6929548 www.bgdnes.bg

Рухна алибито на Ембака

Емил Първанов чака второ дете

Доживот грози подсъдимия заради убийството на Легионера

Експертиза събаря алибито на Емил Първанов-Ембака, който е подсъдим за убийството на Николай Чивиев-Легионера на строящ се участък от автомагистрала "Струма", научи "България Днес". Окръжният съд в Благоевград приема решаващото съдебно-психиатрично изследване на Първанов на последното си заседание. Според експертизата Ембака не е бил в състояние на афект по време на кървавото престъпление на 26 юни 2015 г., при което е ликвидиран Легионера.

Анализът на специалистите събаря защитната теза на подведения под наказателна отговорност за убийството Емил Първанов. Според неговата версия, която Ембака и адвокатите му поддържат от началото, той действа в състояние на афект, когато ударя с камък бившия боец от френския легион Чивиев. В подкрепа на тази теза е и първоначално направена експертиза, която съдът отхвърля. Според нея Първанов е в състояние на афект в рамките на период от две до пет минути. Това време не съвпада с периода, в който е извършено престъплението.

Реклама

Събрани по делото доказателства сочат, че интервалът, в който се разиграва кръвопролитието, е значително по-дълъг. Заради разминаването във времето прокуратурата настоява експертизата да бъде отхвърлена и съдът уважава искането й. Така се стига до повторната съдебно-психиатрична експертиза, при която е установено, че Ембака не е бил в състояние на афект. Съдът я приема на последното си заседание.

Тогава Емил Първанов депозира и документ, според който съпругата му е бременна в четвъртия месец. Наблюдатели на процеса обясняват, че този факт ще бъде използван от адвокатите на Ембака по време на пледоариите в петък за "умилостивяване на съда при вземане на решението какво наказание да наложи".

Запознати с казуса поясняват, че допълнителната съдебно-психиатрична експертиза значително ще утежни очакваната присъда на Емил Първанов. Тя най-вероятно ще бъде произнесена в петък, 29 юни. За тогава са насрочени пледоариите на страните в процеса в Окръжния съд в Благоевград.

Ако обвинението на прокуратурата издържи пред съда, то Емил Първанов може да получи наказание доживот за убийството на Легионера, което според обвинението е по хулигански подбуди. Най-леката предвидена присъда в закона за това престъпление е 15 годни затвор, поясняват юристи.

Емил Първанов е предаден на съд за това, че "на 26.06.2015 г., около 13,30 ч., на новостроящ се обект "Магистрала Струма", ЛОТ-4, чрез нанасяне на удар с камък по главата умишлено е умъртвил Николай Чивиев от гр. София, като деянието е извършено по хулигански подбуди".

Реклама

В своите обяснения пред съда Ембака е категоричен, че Николай Чивиев-Легионера го е засякъл с колата си и пръв започнал да удря по нея с метална палка. После ударил и Ембака с нея два пъти по ръката.

"Не можех да си контролирам действията. Не помня подробности. Съжалявам, че това се случи, но исках да защитя съпругата си и мен. Ако сега мога да върна нещата, бих постъпил по друг начин", казва Емил Първанов.

Пет месеца се крие

Близо пет месеца прекарва в нелегалност Емил Първанов след убийството на Легионера. Ембака е обявен за издирване у нас и по света. Той се предава сам през ноември 2015-а. Прекарва в ареста почти осем месеца. През това време не иска да излиза на свобода, тъй като се страхува от отмъщението на бивши колеги на Легионера. В крайна сметка през юли 2016 г. Ембака е пуснат срещу "подписка". Като мотив за искането на по-лека мярка защитата му изтъква доказателства, които сочели, че той не е извършил умишлено престъпление, а е действал при самозащита.

Реклама
Реклама
Реклама