Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6942701 www.bgdnes.bg

Акад. проф. Петър Иванов: България е в клинична смърт

На час българите намаляват с 13 души, а циганите се увеличават с 4

КОЙ Е ТОЙ

Акад. проф. Петър Иванов е директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата. Роден е в Русе на 5 юли 1946 г. Има 30 монографии, стотици публикации у нас и в чужбина и множество изследвания, около 50 книги за демография, психотерапия и социална психология. Защо България се топи с рекордно темпо и как може да се спасим - четете в следващите редове.

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Акад. Иванов, официално населението на България се срина под 7 млн. души. Защо се стигна дотук?

Реклама

- България е на първо място в света от 230 страни по намаляване на населението и неговото изчезване. Защо се стопяваме, е сериозен въпрос, който се нуждае от много задълбочено изследване, за да установи кои са причините.

- Какви са те?

- По наши данни в Демографския институт има 10 основни типа причини. Едната е намаляване на раждаемостта. Втората е високата смъртност. Третата е здравеопазването. Причините са от всякакъв характер, главно икономически, политически, психологически и т.н. Мерките трябва да са насочени именно срещу тези причини, а не някой отнякъде да седне на масата и да каже, че трябва да се раждат повече бебета. И нищо повече. Така направиха в свой доклад учени от два института на БАН, всеки от които по 200-300 души. Работиха цяла година по заръка на Ивайло Калфин преди време. Всички знаем, че трябва да се увеличи раждаемостта и без да харчим толкова много пари и време. Затова изследванията трябва да се правят от специалисти, а не от хора, които не разбират от материята. България е в клинична демографска смърт. Тя е умряла вече. Нея я няма демографски. Не може да се възстанови населението. Но проблемите в демографията са не само от некадърниците, които уж се занимават с нея и харчат милиони левове за собствена полза, но и тишината по този въпрос. Медиите не разглеждат обстойно проблемите на демографията. На местно ниво не се казва как вървят нещата. Всички градове в България изчезват без София, Бургас и Правец. Закъснели сме много с решаването на тези проблеми.

- Как да стимулираме раждаемостта и да избегнем катастрофата? Може ли да вземем примери от чужбина?

- Има опит в тази област в страни, които са горе-долу с нашия статут. В Полша, забележете, 1,2% от брутния вътрешен продукт се дава за решаване на демографския проблем. Това са десетки милиарди евро. Успяха да увеличат населението с 46 000 души новородени за една година. Ако у нас също искаме да решим въпроса като Полша и даваме 1,2% от нашия БВП, означава, че между 1 и 2 млрд. лв. трябва да отиват за демографските въпроси. При нас няма такива неща. В Унгария дават 33 000 евро за трето дете и още финансови бонуси. Другият проблем е, че се игнорира етническият въпрос на демографията. Има етноси у нас, които се увеличават. По наши изчисления в Демографския институт циганският етнос се увеличава на всеки час с 4 души. А българският на всеки час намалява с 13 души. Това означава, че общо с 9 души България намалява на час. Така се превръщаме в циганска държава. Нищо против братята цигани, но етническите българи изчезват. Турският етнос остава с постоянно число.

- Не трябва ли да поговорим и за манталитета на българката, която масово не иска да ражда или остава с едно дете.

- Не е вярно, че българката не иска да ражда! Тя е раждала и гледала по 9 деца и повече.

- Да, но в миналото, за съжаление.

- Тогава е имала съответните обстоятелства и подкрепа. В началото на миналия век не е ходила на работа, нито при разни шефове на фирми, които да й крадат от заплатата и да издевателстват. Българките искат да раждат, но нямат условия. Те са малтретирани. Затова бягат навън и в България не остават млади хора. Тези, които остават, мислят само как да отидат в чужбина. Какво да правят тук? Да им скубят парите разни олигарси, някои от които искат намаляване на заплатите, защото били много високи. Получава 100 евро и било много, защото олигархът иска да стане милиардер. Това е другият болен въпрос - за доходите. В България има един коефициент, който е съотношение на 10% от най-богатите към 10% от най-бедните. Ако 25 пъти богатите взимат повече от бедните, това води до конфликти, революция, граждански войни. При нас това съотношение е 40 пъти. Минималната пенсия е 127 лева. Това е и страшно, и комично. Няма как в тази държава с такава несправедливост, с такова отношение към младите и възрастните хора демографската катастрофа да не е налице.

- Къде е спасението?

- Много неща трябва да се променят. За мен спасението вече е невъзможно. Етническите българи се топят, а манталитетът на младите хора е да бягат навън. Нищо не може да се промени. Как ще ги върнем тези хора? Кой е този луд човек, който ще се прибере обратно да го командва някой простак или олигарх, който не може да си каже името, но е станал милионер с крадене на пари?! Няма да се върнат хората, докато не стане нещо много сериозно. Виждам го като нова революция. България умира за съжаление.

Реклама
Реклама
Реклама