Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6950691 www.bgdnes.bg

Убиец тръгна по стъпките на дядо Добри

Той преобърна живота ми, казва пандизчията Сунай Ремзи

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Мисията на дядо Добри укроти звяра в мен. Много е трудно да укротиш звяра в себе си и съм му много благодарен. Исках да бъде тук, да го прегърна и за му целуна ръката."

Това споделя кметът на затвора в Белене Сунай Ремзи по време на премиерата на книгата "Дядо Добри - светецът от Байлово". Сунай изтърпява 20-годишна присъда за убийство, но излиза в отпуск в същия ден, когато е презентацията.

Реклама

"Идвам от затвора, но не съм избягал. За мен е огромна чест, че имам възможност да споделя тези хубави моменти с вас сега и след това да разкажа на моите приятели в затвора как да станем по-добри хора. Много неща мога да ви кажа, защото дядо Добри не дели хората на свободни и затворници", споделя Ремзи.

И продължава: "Как ме вдъхнови? Гледах 2-3 негови интервюта по няколко национални телевизии. Бях сам, объркан и в безизходица. Реших, че съм загубил себе си. Промених се благодарение на това, че разбрах какво прави той - стои цял ден на студа, събира пари, стои цял ден на жегата, събира пари и дарява, за да има църкви за поколенията напред".

Благодарение на задочния си досега със светеца от Байлово по необикновен и неочакван начин Сунай укротява звяра в себе си.

"Започнах да правя това, което прави дядо Добри. Направих действащ параклиса в затвора в Белене. Аз самият съм от мюсюлманско семейство, но исках колегите ми християни от затвора да има къде да ходят на Великден, Гергьовден, Цветница, Коледа. Направих курс и по религиозна подкрепа, поканих и православен свещеник.

Организирах много сполучлива програма "Как да запазим семейните си отношения". Тези от нас, които имаха деца, съпруги и майки, които ги чакаха, трябваше, като излязат на свобода, да уважават и тях", споделя още кметът на пандиза в Белене, който е и лидер на Затворническата лига в България.

Реклама
Реклама
Реклама