Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6953465 www.bgdnes.bg

Разпродават имането на топизмамника Манджуков

Стари данъчни афери се задвижват отново

Майката и сестрата на скандалния социалист разследвани за източване на милиони по европрограма

На търг заради дългове отива част от наследството на екзекутирания варненски аферист Борислав Манджуков, показа проверка на "България Днес". До разстрела му през март 2014 г. Манджуков бе замесен в десетки схеми за източване на милиони ДДС и контрабанда на цигари.

Реклама

Огромна част от схемите дълго време не са разследвани или това е правено през пръсти, припомнят ченгета. При други афери данъчните власти започват проверки и ревизии, но след натиск "отгоре" те набързо са прекратени, допълват криминалисти от морската столица. По думите им подозренията за чадър се подкрепят и от факта, че по това време Манджуков е член на БСП. За известно време измамникът дори е в ръководството на варненската структура на социалистите и прави солидни дарения за партията.

След смърта на топафериста разследванията се активизират, а различни държавни органи спешно започват да си търсят парите.

Последният подобен случай е от началото на юни. Тогава Община Аксаково се сеща, че фирма "Месокомбинат Варна" години наред не си е плащала местните данъци. След няколко призива за доброволно издължаване чиновниците задвижват процедурата за продажба на месопреработвателното предприятие от съдия-изпълнител. Копие от документа е изпратено и до майката на Манджуков Евгения и сестра му Моника, който са собственици на завода. След смъртта на Борислав Манджуков двете дами наследиха натрупаните от него активи за десетки милиони левове наред и със солидни задължения.

Срещу Манджукови като собственички на предприятието върви и разследване за източване на 1,8 млн. лева от еврофондовете. Огромната сума е усвоена по проект от 2010 г. за купуване на оборудване. Договорите са подписани от двете дами. След като представят необходимите документи, че са взели нови машини, субсидията е преведа от Държавен фонд „Земеделие“ по сметки на предприятието.

Няколко години след това чиновниците, одобрили проекта, се усъмняват, че има нещо нередно. Направената на място проверка установява, че подменените машини са втора употреба. След сигнал до прокуратурата в края на 2016 г. по случая започва наказателно производство. Според запознати съвсем скоро се очаква и повдигане на обвинения срещу ръководителите и собствениците на завода.

Паралелно с евроаферата върви и разследване за източване на милиони ДДС при строежа на завода. По него има и дело с трима осъдени от обкръжението на Борислав Манджуков.

Реклама

Присъда има и срещу децата на застреляния аферист. Малолетните наследници на Манджуков се наложи да платят 140 хил. лева след успешно спечелоно дело от данъчните заради укрити доходи на баща им.

Друга огромна част от ДДС афери на Манджуков остават без последствия заради използвани като подставени лица клошари или мъртъвци.

Освен с ДДС измами приживе Борислав Манджуков нагазва и в бизнеса с дрога, твърдят ченгета. По думите им това е и причината за убийството на афериста. Самата екзекуция според прокуратурата е извършена от бандата за морки поръчки на Радослав Калчев - Черния Роди.

Поръчителят и до момента остава неизвестен. Според ченгета повод за убийството е провалена сделка за продажба на кокаин. Стоката е трябвало да пристигне на пристанището в Солун, скрита в кашони с банани от Еквадор и извозена до България. След получен сигнал от колеги гръцките ченгета залавят пратката с тегло над 200 кг. Няколко месеца по-късно Манджуков е разстрелян в центъра на София.

Аверът му Фози търка наровете

Приживе Борислав Манджуков върти и мащабна контрабанда на цигари. Схемата бе разбита при акция на ГДБОП през 2012 г. Тогава спецченгетата обявиха, че бандата на Манджуков е успяла да прекара нелегално през границата с камиони над 1 млн. кутии цигари без бандерол.

Врътката става възможна благодарение на скандалния митничар Георги Владимиров-Фози, който осигурявал вкарването на стоката с помощта на свои контакти на ГКПП Кулата. След разстрела на Манджуков Фози призна вината си и бе осъден на седем години затвор.

Реклама
Реклама
Реклама