Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6953765 www.bgdnes.bg

Волейболната звезда Нася Димитрова: Няма да се задоволим с трохи!

Възложена ни е цел: Топ 8 на световното. Можем повече

Коя е тя

Центърът на женския национален отбор по волейбол Нася Димитрова беше с основна заслуга за спечелването на Европейската златна лига и "чалиндж" турнира, с който се класирахме за Лигата на нациите. Специално за читателите на "България Днес" 25-годишната звезда сподели какви са очакванията за световното първенство в Япония (29 септември - 20 октомври).

- Нася, какво беше най-тежкото нещо по време на битките за класирането в Лигата на нациите?

Реклама

- Цял месец не спряхме да пътуваме заради турнирите. Това беше най-изморителното. В Перу залата беше много студена. Беше необходимо по най-бързия начин да се аклиматизираме, за да се справим със задачите. Пътувахме по час до залата от хотела. Както и обратно. Трябваше да приемем факта и да се съсредоточим върху мачовете.

- Събрахте се отбор, който никога не беше играл в подобна формация. Имаше ли напрежение от този факт?

- В началото имаше несигурност. Част от опитните състезателки ги нямаше. Тимът се подмлади изцяло. Опитахме се да вкараме бързо в отбора новите момичета. Да се отпуснат и заиграят. Те са доста талантливи. Сигурни сме, че ще се справят още по-добре. С подобно настроение ще стигнем още по-нагоре.

- Работили сте с няколко национални селекционери. Какво внесе в тима Иван Петков?

- Наложи спокойствие. Всяко момиче се раздаваше по най-добрия начин без да чува конкретна критика. Обяснява индивидуално. Помага ни вътре и извън игрището. Тактически върши много работа. Преди мачове гледаме по три пъти видео за нашия съперник.

- Кои бяха ключовите моменти по време на двата турнира, за да се смаже машината?

Реклама

- Държахме се като отбор. Бяхме една зад друга в най-важните моменти. Когато на едно момиче не потръгне играта, останалите веднага я покривахме. Бяхме стимул и кураж, за да продължи напред и да се бори. Един отбор побеждава, когато се държи заедно, а не като има индивидуални качества.

- Какво трябва да се добави до световното, където конкуренцията ще бъде по-сериозна?

- Ще бъде много трудно в Япония. Излизаме срещу по-елитни отбори. Важно е да се работи тактически във волейболните елементи. Има какво да изчистваме в нашата игра. Надяваме се за тези два месеца и половина, които остават, да се справим със задачите. Времето е пред нас.

- Нашата група е считана за най-трудната. Къде е нашето място сред Китай, Италия, Турция, Канада и Куба?

- Всичко зависи от нас. Важното е да излизаме на максимум. Няма нито един отбор в нашата група, който да е за подценяване. Надявам се срещу Италия и Турция да дадем всичко от нас, за да стигнем до краен успех. Не е невъзможно. Всичко е до психика. Всеки тим има добри качества и е фаворит.

- Каква трябва да бъде обективната цел на България на световното първенство?

- Имаме талантливи момичета. Трябва да им се обърне внимание. Да се обясни как да играят и с какъв манталитет да излизат. Не може да се задоволяваме с трохи и с малки резултати. Ако се работи правилно и качествено, да спазваме режим и всичко нужно, за да бъдем в топформа, ще стигнем много по-напред, отколкото възложената цел - влизане в осмицата. Стараем се да го постигнем, но сме длъжни да гоним още повече.

- Къде ще продължи вашата кариера?

- За момента няма да коментирам. Всичко е под въпрос.

Реклама
Реклама
Реклама