Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6955826 www.bgdnes.bg

Художникът Тони Тодоров: Откраднаха ми 3 картини за 15 бона

Полицията се отказва да разследва престъплението, въпреки че има заподозрени 

Откраднаха три картини на художника Тони Тодоров. Това съобщи пред "България Днес" самият творец.

Реклама

Неизвестни засега нагли апаши са отмъкнали произведенията "Алегория на душата", "Двама" и "Сбогуването на пияната цивилизация" от частен дом в столицата. Трите творби са оценени на около 15 000 лева, като една от тях е била договорена за продажба на германски клиент, но сделката е била осуетена от кражбата.

"Там картините се съхраняваха в мазе. Впоследствие разбрах, че това мазе не се е заключвало, но никой не е предполагал, че в солидната къща с автоматично заключваща се врата това е необходимо. Взлом не е имало. Лесно е да се предположи следата на извършителите. Разбира се, никой не може да бъде 100-процентово сигурен. Това вече е работа на полицията", коментира пред "България Днес" Тодоров.

Художникът признава, че е разочарован от действията на разследващите.

"Тъй като на мен ми съобщи познат за случилото се, не съм ходил в полицията. В момента живея в Балкана с приятелката ми и нашето куче и не съм слизал до София, даже му казах, че няма смисъл да ходи. Имах подобен случай преди време, когато не ставаше дума за картини. Полицията ми отказа съдействие под различни предлози, като например, че нямат бензин (ставаше дума за 300 метра от районното управление). Заключителното изречение на дежурния лейтенант беше: "Като видиш крадеца, хвани го, набий го и ни го доведи". След подобен опит разбирате защо съм дал съвет да не се ходи до полицията", обясни художникът.

И допълни: "Въпреки това приятелят ми е отишъл. В началото е изглеждало, че ще се захванат със случая. Казали са, че ще отидат на оглед. След като известно време не го правят, приятелят ми отива отново и му казват, че след като е нямало взлом, няма и смисъл да ходят да вземат отпечатъци. Изрично им е било подчертано, че в случая има реално заподозрени. Не е нужно да пояснявам, че това е абсурдно като професионално отношение и ако беше проведено едно сериозно разследване, най-вероятно случаят щеше да бъде разрешен. Оттогава не сме получавали отговор от полицията."

Тодоров сподели, че е преживял кражба на свои творби и в миналото. "Бях на 11 г. Две големи маслени картини бяха откраднати от изложба в Младежки комплекс "Орбита" във Варна. За един художник това е най-неприятният начин да получи признание за творбите си", завърши Тодоров. 49-годишният творец има над десет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе и Плевен. Член е на Съюза на българските художници от 1999 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама