Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6957261 www.bgdnes.bg

Шефът на алпинистите Петко Тотев: Боян Петров два пъти припадна пред мен

При него рискът беше тотален

Не сме мислили за награда на негово име

Искаше самостоятелно да катери

Кой е той:

Председателят на федерацията по алпинизъм Петко Тотев е седмият българин, изкачил Еверест. Успешната атака е през 2004 г. Той е участник и в националната експедиция през 1984-а. Автор е на първото българско спускане със ски от връх Ленин.

Специално за читателите на "България Днес" Петко Тотев сподели своето мнение за фаталната експедиция на Боян Петров на Шиша Пангма.

Реклама

- Г-н Тотев, във федерацията обмисляли ли сте да почетете постиженията на Боян Петров с някаква награда?

- Не е обсъждано учредяване на награда на името на Боян Петров. Въпрос на известно време е и оценка на постиженията, за които може да се води дълъг разговор. Това е причината да оставим случилото се да отмине.

- Покрай Боян Петров алпинизмът доби много голяма популярност в обществото. Колко важна е неговата роля за повишаване на интереса във вашия спорт?

- Медиите отразяват алпинизма, когато има трагедии. Случиха се още няколко неща, включително и смъртта на нашата приятелка Калина в Швейцарските Алпи заедно с няколко нейни клиенти. Освен гибелта на Боян Петров на Шиша Пангма имаше и положителни новини в катеренето и алпинизма. Нашата федерация развива спортната част. Управляваме три направления. Едното от тях - спортното катерене, е олимпийски спорт. Това почти не беше отразено. Имаме изключителни успехи, каквито не сме постигали с години. Алпинистите изкачват върхове, но по маршрути, които са с категория на трудност. По този начин се прави и оценка. Добавят се и други фактори. Доколко районът е изолиран, дали се разчита на чужда помощ. В алпинизма се дават награди - "Златен ледокоп". Ако проследите какви изкачвания се правят, ще видите какви са критериите. Постиженията на Боян от гледна точка на България са много значими, но бих се ограничил само с този коментар.

- От федерацията по алпинизъм правили ли сте в исторически план номинация за орден "Стара планина"?

- Дойчин Василев получи орден "Стара планина" за изкачването на Еверест. Не ми е известно друг да е номиниран. Защо Петя Колчева, която е първата наша алпинистка, изкачила Еверест, не получи подобно признание? Държавни награди са вземали участниците в първата българска експедиция на Еверест, както и първата експедиция в Хималаите на връх Ношак през 1981 г.

Реклама

- Покрай отразяване на събитията на Шиша Пангма имах възможност да контактувам с доста големи имена в алпинизма. Всички те казаха само добри думи за Боян Петров и неговите качества във височинния алпинизъм. Вашето лично мнение за постижения му?

- Много целеустремен и организиран. Изключително самодисциплиниран. Неговата насоченост беше във височинния алпинизъм. При него рискът беше тотален. Учудвах се, че държи максимално самостоятелно да се изкачва, въпреки че по избраните от него маршрути минават всички. Те са най-популярните и достъпни. Най-големият риск при него беше свързан със заболяването и евентуална хипогликемична криза. В такъв случай се губи съзнание. Ако няма друг до него, е много трудно да се овладее състоянието.

- Ако не се беше случил инцидентът на Шиша Пангма, можеше ли Боян Петров да направи голямата корона от всичките 8-хилядници?

- Дори по едни класически маршрути има много опасности във високата планина. Кой ще успее и кога, знаем само когато е направено.

- Вашето тълкуване на събитията от информацията, която получихме на Шиша Пангма? Какво се е случило с Боян Петров?

- Имаше доста предположения. Знам, че когато съм бил с Боян, той на два пъти изпадна в хипогликемичен шок. Загуба на съзнание. Единия път го върнаха в "Пирогов". Другия на място трябваше да го възстановяваме с течности и каквото имаше подръка. Веднъж отидохме да катерим на водопадите над хижа "Плевен" в Стара планина. Другият беше след трагичен инцидент на Вихрен, когато бях там по друг повод. Пътувахме обратно към София след тежко денонощие. Въпросът е доста деликатен предвид диабета. В много дейности и професии заболяването лимитира тяхното практикуване.

Реклама
Реклама
Реклама