Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6957375 www.bgdnes.bg

Георги Димитров-Джеки: Няма кой да спре Франция!

Франция не може да бъде спряна! Това обяви голямата легенда на българския футбол Георги Димитров-Джеки. "Петлите" сразиха Белгия с 1:0 и ще играят на трети финал на световно първенство в историята си. В герой се превърна защитникът Самуел Умтити, който се разписа с глава след центриране от корнер.

Джеки следи изкъсо френския футбол. Той е един от първите български играчи, които заминават в Западна Европа още по времето на социализма. През 1986 година защитникът е забелязан от френския "Сент Етиен". Играе там в продължение на два сезона и записва 54 мача и 3 гола. Джеки е избран за най-добър чужденец във френското първенство. Освен това Димитров може да се похвали и с паметен гол във вратата на "петлите". Той открива резултата в 11-ата минута след центриране на Пламен Гетов. Квалификацията срещу действащия тогава европейски шампион се играе на 2 май 1985 година, а след това се класираме за световното първенство в Мексико.

Реклама

"Французите разполагат със силни футболисти, работят в правилната посока и неслучайно са на финал. Имат перфектно организирана структура във всяко едно отношение и във всички възрасти. Постоянно бълват качествени млади таланти. Във всеки следващ мач на това световно играят все по-добре. На финал нищо не се знае, но според мен няма кой да спре Франция. Ще имат и четири пълни дни почивка до мача за титлата", коментира Димитров пред "България Днес".

"Победата над Белгия не дойде толкова лесно, колкото изглеждаше отстрани. Двамата вратари отразиха доста положения. Футболистите играха джентълменски и нямаше грубости. Постоянно поддържам връзка с приятели във Франция. Самите те очакваха, че отборът ще достигне най-много до полуфинал. Имат много млади момчета и не са искали да пресилват очакванията към тях. Ако кажа, че не харесвам Мбапе, трябва да съм най-големият идиот. Страхотен талант, който тепърва ще трупа опит", добави 59-годишната легенда.

"Не смятам, че има труден и лесен поток. Само ние си мислим, че може да срещнеш лек съперник. Видяхме от какви отбори отпаднаха германци, испанци. Трябва да уважаваш всеки противник. Като цяло не виждам по-подготвен отбор от Франция. Белгийците определено бяха по-уморени", смята Джеки.

"Българските футболисти трябва да имат повече самочувствие. Помним, че Франция тук ни би трудно с 1:0. После победихме четвъртфиналиста Швеция. Трябва ни повече постоянство. Българските футболисти, за да отидат в чужбина, първо трябва да играят в родните клубове. Не може всички отбори тук да разчитат на чужденци. Например "Берое" уж е държавен отбор, а и там основно чуждестранни играчи", изрази недоволството си бившият капитан на националния ни отбор.

Междувременно героят на Франция Самуел Умтити не скри радостта си след достигането до финала в Москва в неделя.

"Заслугата е на целия отбор. Вярно, че аз вкарах попадението, но по време на мача всички се трудихме заедно и бяхме възнаградени с място на финала. На терена бяхме като 11 бесни кучета. Все още не можем да осъзнаем докъде стигнахме, но знаем, че правим нещо голямо. Все още остава един мач и ще направим всичко възможно, за да спечелим това състезание", обеща защитникът на "Барселона".

Селекционерът на Франция Дидие Дешан също е уверен в силите на своите футболисти.

"Това е просто невероятно! Пътят ни до тук беше дълъг, но заслужихме класирането си. Показахме характер. Огромният ни труд беше възнаграден. Бяхме на високо ниво в защита, в средата на терена и в предни позиции. Демонстрирахме, че можем да нападаме, но можем да действаме и на контраатака. Играта ни е достойна за финал. Поздравявам и белгийците за достигането им до най-добрите четири", коментира Дешан.

Реклама
Реклама
Реклама