Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6957429 www.bgdnes.bg

4 г. затвор за Мейсън,пробол Емо в сърцето

Окончателно! След убийството в Горубляне

Майката на заклания младеж: Докато дишам, ще се боря за справедливост!

Едва 4 години ще лежи в затвора британецът Мейсън Кристофър, който уби абитуриента Емил Ботев с нож в сърцето, реши окончателно Върховният касационен съд.

Касапницата се разиграва през 2014 г. в столичния кв. Горубляне след спречкване между две младежки компании. Участниците в мелето са около 20 души. Част от момчетата побягват, а петима-шестима продължават да се бият. Бруталният британец Мейсън Кристофър пристига, след като е извикан като подкрепление от своите авери, участващи в боя. Въоръжен е до зъби с огромни ножове. Първоначално Емил е ударен с юмрук в лицето от пияния англичанин Мейсън. Момчето отвръща и това озверява чужденеца. Кристофър вади нож и ръга смъртоносно три пъти 18-годишния си опонент - в гърдите, корема и гърба. След като Емо пада в безсъзнание на земята, англичанинът продължава да го налага с юмруци, а след това налетява с ножа си и на други момчета, които ужасени побягват, разказват свидетели на мелето.

Реклама

"Докато дишам, ще се боря! Ще се боря и няма да се предам в името на детето си. Смазана съм. Отнеха ми най-милото същество в живота. Каквато и присъда да наложат на убиеца, и доживотна да е, детето няма да ми го върнат, но искам справедливост." Така пред "България Днес" майката на убития Емил - Силвия Ботева, коментира нищожната присъда.

По време на 4-годишната съдебна сага Мейсън Кристофър неизменно твърди, че е действал при неизбежна отбрана.

"Много съжалявам, мисля за това всеки ден. Никога не съм искал да убивам някого. Просто направих това, което трябваше, за да оцелея", твърди англичанинът пред магистратите от Софийския градски съд. Първоначално прокуратурата определя обвинение за британеца "непредумишлено убийство", което магистратите от Софийския градски съд променят с "превишаване пределите на неизбежна отбрана". При определено максимално наказание от 20 години затвор за първото тук присъдата може да бъде най-много 5 г. решетки. Това е и причината чужденецът да получи едва 4 години затвор. На родителите на Емил - Силвия и Данаил Ботеви, е присъдено обезщетение от по 100 000 лева.

"Решението на ВКС е окончателно, като са предприети действия за изпълнение на наложеното на Мейсън Кристофър наказание", допълват от пресцентъра на висшата съдебна инстанция.

Само преди месец се навършиха точно 4 г. от жестокото убийство на абитуриента Емил Ботев. Приятели и роднини на младежа се събраха отново пред гроба му, за да почетат паметта му.

"Емо, никога няма да те забравим. Ти беше повече от приятел, ти беше брат! Казват, че най-хубавите цветя в една градина ги късат първи, може би е така. Но ти винаги ще си жив в нашите сърца. Няма да забравим, няма да простим!", пише един от най-близките приятели на Емил - Добромир Манасиев.

Реклама
Реклама
Реклама