Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6960895 www.bgdnes.bg

Чумата подгони 100 хил. свине

Заразата тръшна стотици животни, копаят ями за трупове 

Доли ТАЧЕВА

Африканска чума застрашително подгони близо 100 000 свине само в Русенска област. Огнището на заболяването, което бе открито в Румъния, е едва на 50 км от границата ни.

"Много сме притеснени! От време оно като се каже чума, това означава нещо страшно. Ако заразата плъзне, ще претърпим големи загуби. Това е нашата работа. Ние сме ловно стопанство, грижим се за дивеча и милеем за него", коментира пред "България Днес" инж. Йордан Сарилиев, директор на ловното стопанство "Дунав".

Реклама

Очаква се тази година ловът на диви свине да започне още през лятото, а не от 1 октомври. Това е една от мерките срещу разпространението на опасното заболяване у нас. От ловното стопанство в крайдунавския град вече са започнали да изграждат и дезинфекционни ями. Те ще послужат за труповете на животните, ако евентуално се наложи тяхното умъртвяване.

"Дано да успеем. Да даде Господ, да помогне. Чумата е нещо страшно! Най-лошото е, че нито ваксина има, нито лечение, нито нищо", допълва инж. Сарилиев.

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване с фатален изход, която може да порази както диви, така и питомни животни. За щастие не е опасно за хората. Към момента болестта върлува в Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Чехия, Унгария, Беларус, Русия и Румъния.

За първи път у нас чума бе открита по овце в ямболското село Воден в края на юни т.г. Повече от 700 животни ще бъдат убити, за да се избегне разпространението на заразата. Горе-долу по същото време откриха огнище на чума и в бургаското село Кости, където умъртвиха над 200 овце. По границата ни с Румъния текат засилени проверки и не се позволява вносът на храни от съседката ни. Като задължително изискване е заложено и дезинфекцирането на всички моторни превозни средства, идващи от там.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама