Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6963016 www.bgdnes.bg

Ученик извая статуя за опълченци

Талантлив ученик извая статуя за опълченците, загинали в Тревненския проход.

17-годишният Иван Симеонов създава каменната творба по своя инициатива. Момчето от професионалната гимназия по каменоделство във врачанското село Кунино се вдъхновило от героизма на българските бойци и искало да ги увековечи. Негов връстник му предоставил каменния блок от врачански камък, който Иван майсторски оформил.

Реклама

Статуята носи името "Преклонение" и на нея е изобразена света Олга (с моминско име Елена), внучка на бележития български цар Борис I. Родолюбивият младеж дари творбата си на град Плачковци, след като беше осветена във Военната академия "Г.С. Раковски" в столицата. От управата на малкото градче са взели решение "Преклонение" да бъде поставена по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини - по Тревненските проходи към Шипка край Плачковци. От местната управа били изключително изненадани от жеста на ученика, като му благодарили за доброто дело и го насърчили да продължава с патриотичните дела.

Младият Иван работил по скулптурата си няколко месеца, като през цялото време бил силно вдъхновен и това му помогнало да я завърши.

Симеонов е възпитаник на професионалната гимназия по каменоделство, която е единствената у нас. Тя е в с. Кунино поради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия. От създаването на училището до днес почти всички професионалисти в обработката на камък в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша, прославили се с професията си в България и по целия свят.

От Шипка до ЦУМ

Дело на възпитаници на училището в Кунино са редица популярни обекти у нас.

Такива са монументално-скулптурните обекти "Създатели на българската държава" в Шумен, "Мемориален комплекс Априлци" в Панагюрище, "Бранителите на Стара Загора" в Стара Загора, парк-музей "Шипка" в град Шипка, в Червен бряг, художествено-архитектурна украса на София - ЦУМ, президентството, Министерския съвет, хотел "Шератон", катедрални храмове, паметници и каменни паркови украси.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама