Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6965273 www.bgdnes.bg

Журналистката Евгения Атанасова: България не цени Кристо

Кой наш музей или институция са купили негови значими творби?

Коя е тя

Евгения Атанасова е журналист и тв водещ на предавания по БНТ - "Екип 4", "Панорама", "Вижте кой", "Светът е 7". Автор е на много документални телевизионни филми. Изпълнителен и отговорен продуцент в е БНТ, а главен продуцент от 2016 г. Преди дни излезе от печат книгата й - "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове", посветена на големия художник, скулптор и авангардист Христо Явашев-Кристо.

- Г-жо Атанасова, знаехте ли, че ще напишете книгата "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове" през 2015 г., когато за първи път преживявате произведение на Кристо?

Реклама

- Когато кандидатствах да работя на проекта на Кристо и Жан-Клод "Плаващите кейове" на езерото Иезо, нямах намерение да пиша тази книга. Стремях се към преживяване, повече вникване и разбиране за работата на Кристо. Шансът, че можах да проследя негов проект от идеята до реализацията, ме привлече силно и исках да извлека максимума от това. От няколко години работя по биография на Кристо и Жан-Клод и смятах, че италианският проект ще е една от главите в тази книга. Имах шанс обаче да познавам основните двигатели на процеса, да съм свидетел на уникални случки, да наблюдавам самия Кристо доста време в различни ситуации. "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове" не е разказ само за изкуство, а за взаимоотношения между хора, за стартиране на едно предприятие, което успешно материализира видението на твореца. И след това го заличава. Убедена съм, че всичко това заслужаваше да бъде документирано и запазено.

- Много или малко са промените у Кристо от "Портите в Сентръл парк" до "Плаващите кейове"?

- Кристо е човек, който знае какво иска от живота от най-ранна възраст. Той е много константен като личност. Промяна има поради факта, че дългогодишната му спътница Жан-Клод си отиде от този свят през 2009 г. Това безспорно променя и модела на работата му, без да променя обаче принципите му. Нейното име фигурира като съавтор и в "Плаващите кейове", но този път тя не участва в реализацията. До него има други сътрудници и най-близките са в заглавието на моята книга. Самият Кристо продължава да е все така енергичен и пълен с възторг и идеи, способен да увлича другите след себе си.

- Разкажете за Владо и Росен и отношението на Кристо към тях. Защо той все пак се е обърнал към българи за изпълнението на проекта?

- И двамата е трудно да бъдат описани с няколко думи - ярки личности - много различни един от друг, но способни по един и същи начин да бъдат отдадени на голяма цел и да я доведат да успешна реализация. Безкомпромисни в професионализма си, всеки в своята област. Росен е технически водолаз, вероятно е сред хората, които знаят най-много за подводните системи и понтонни конструкции. Владимир е племенник на Кристо и негов близък помощник, но второто не е заради първото. Заслужено е с личните му качества. Владимир е научил много от Кристо и Жан-Клод, разбира добре артиста и може да преговаря от негово име, да го отменя в много от задачите. Това, че те са българи, едва ли е водещото за избора. Както фактът, че Кристо е световен артист, не произтича от произхода му. Водещото в отношенията им е, че и Владо и Росен са работещи и компетентни хора, а Кристо се доверява на такива. Кристо вярва на Владимир, а Владимир е българин и има, както казва - 1000% доверие на Росен. Звучи логично да го привлече в проекта, а от там и всички обучени от Росен българи, които участваха в него.

- Работата ви е срещнала със стотици световноизвестни имена. С какво Кристо е по-различен?

Реклама

- Моята работа ме е доближавала повече до световни имена в политиката и до не малко артисти, но при Кристо има нещо извънредно. Това, което той предлага, е извън "баналността на живота", както казва той. Кристо предлага нова реалност, такава, каквато той създава, действията му са подчинени на радост и красота, предизвикват съзерцание и удивление. Това не се среща всеки ден и лично мен ме привлича много. Личността му също е достойна за възхищение. Целенасочен и безкомпромисен, и то не за да печели, а за да прави изкуството си. И това намирам за уникално. Биографията му минава през изключително интересни моменти, свързани с много важни процеси в историята и историята на изкуството и е достойна за изследване. Смятам, че "Плаващите кейове" се появиха в момент, в който Европа имаше нужда от тях, затова и бяха толкова емоционално преживяни от хората. Това беше шанс и за мен.

- Обиколили сте всички любими места на Кристо, които са му помогнали да се превърне в това, което е. Какво ви разкриха те за него?

- Разбрах откъде идва любовта му към природата, видях местата, където е започнал да рисува, запознах се с най-близките му приятели от детството, прочетох студентските му писма. Това ми дава ключ да видя една изключително чувствителна личност, човек, обичащ истинските преживявания, който не се страхува да говори за "нежност", "красота", "любов". И в същото време гледа винаги напред, а не назад. Обича да общува с младите, а не да потъва в спомените си.

- Той и Жан-Клод имат син Кирил. Защо Кристо не говори за семейството си?

- Кристо окуражава интереса към творчеството му, дори не бяга от въпроси за отношенията с Жан-Клод, защото тя е повече от съпруга, тя е и творчески спътник. Той обаче пази личната си територия и аз уважавам това. Срещала съм Кирил на "Портите" и "Плаващите кейове", но не съм разговаряла с него. Разглеждала съм обаче семейни снимки на Кристо и Жан-Клод с малкия Кирил. Те изглеждат като любяща двойка родители, виждала съм рисунки на Кристо на бременната Жан-Клод. Любопитен факт е, че синът им е роден на 11 май, денят на св. св. Кирил и Методий и е кръстен точно на този празник, макар че е дошъл на бял свят в Париж години след като Кристо е заминал от България.

- Ще дойде ли някога в България Кристо?

- Съмнявам се, а ако дойде, едва ли някой ще разбере. Ще ви кажа неговият отговор. Той казва, че пътува там, където се интересуват от изкуството му и където има изложби и колекционери. Той така финансира произведенията си. Разбирам логиката му. И ще попитам и аз - кой български музей или национална институция е купила негови значими произведения? Виждам ги по света във всеки голям музей за съвременно изкуство. Тук у нас са изложени студентските му работи, красиви портрети, каквито той не рисува от десетки години. А те се предлагат. За жалост няма как да опровергаем, че в България никой не се интересува от изкуството му, макар че сигурно има частни колекционери, които притежават по една-две творби.

- Коя е най-интересната среща в живота ви и Кристо ли е личността, която най-силно ви е повлияла като философия за живота?

- Той безспорно е сред най-интересните хора, които съм срещала. Неговата способност да прави големи неща, успявайки да остане верен на принципите си, е философията, която ме изпълва с удивление. Ако тя не беше привилегия само на големите личности, щяхме да живеем в един много по-добър свят. Убедена съм. Кристо ме е карал да правя най-много неочаквани неща, да изляза от рутината, да усвоя нови компетенции. Той беше импулсът да изкарам капитанско свидетелство и да започна докторат по съвременно изкуство. Мисля, че мога само да му благодаря.

Реклама
Реклама
Реклама