Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6966611 www.bgdnes.bg

Стефан Димитров, шеф на ловците в Стара Загора: Няма да излеземда бием диви прасета!

Кой е той?

Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз.

- Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по свинете. Какво регламентират тези промени и до какво ще доведат?

Реклама

- Там е работата, че не регламентират нищо и със сигурност ще навредят, отколкото да предотвратят каквото и да било, особено пък едно евентуално разпространение на чума у нас. За щастие все още нямаме регистрирани огнища по дивите прасета. По принцип идеята на този неадекватен закон е да се увеличат ловните излети и да се започне преждевременно сезонън, за да се отстрелват прасетата. С това се изчерпва. И съвсем нормално, след като никой не се е консултирал със специалисти, ловци и прочие, а самоволно, както винаги, е решил, че разбира от всичко.

- Какво не е уредено и защо се стига до претупване на проблемите?

- Ще тръгна оттам, че по проблема с африканската чума се говори от две години, но у нас както винаги властите решиха да се активизират в последния момент. Сетиха се да вземат мерки, когато болестта е на 100 км от границата. Питам защо господата не почнаха да мислят, когато трябваше?

В проекта се налага да се унищожават прасетата посредством групов лов. Това е крайно непрагматично и неправилно. Такъв лов се осъществява с кучета. Те от своя страна са способни да разтикат дивеча на десетки, дори стотици километри. Така може да се прехвърлят прасета от един регион в друг и не дай си боже те да са заразени - да се разпространи болестта. Такава практика няма в нито една от европейските страни, където е била регистрирана африканска чума.

В момента е лятноотпускарски период. Гората е пълна с къмпингари, билкари туристи. Предпоставките за наранявания са изключително големи. Да не говорим, че гората сега е изключително гъста и зелена и с нулева видимост и белята е почти в кърпа вързана. Повечето хора знаят, че ловците излизат през октомври и се съобразяват с това.

Отделно, започнал е и новият брачен период за сърни, елени и зайци. Някои от тях са родили своите приплоди, а обезпокоявани от ловджии и кучетата, ще настъпят огромни загуби.

- Ако промените влязат в сила, какво ще се прави с отстреляния дивеч?

Реклама

- И аз това питам. Нищо не е уредено, това се опитвам да ви обясня. Но като сме в сферата на хипотезите - ето ви една. Да речем, че имаме отстреляно прасе. Необходимо е веднага да му се вземат съответните проби. Това се прави със съответните пособия, които никой не знае какви са. Пробите трябва да се изпратят в лаборатория, която пък ги препраща в София, където да се обработят. Това са минимум 5 дни. Къде, драги властимащи, ще съхраняваме труповете през това време? С трихинелозата е ясно. Резултатите са готови до 24 часа, след които знаем какво да правим с месото. Сега обаче трупът на прасето трябва да се съхранява цял, което още повече усложнява нещата. Ако се окаже заразено, то трябва да бъде загробено. Къде ще се случва това, кой ще го извършва, на каква дълбочина и прочие. Тука не говорим за едно-две прасета, а за цял сезон. Ние не можем така свободно в гората или в полето да започнем да копаем където ни падне. Нищо не е регламентирано, нищичко. Казва се само трябва да направите това, но как?

Излиза, че държавата ни вменява на нас, ловците, част от функциите си, с които тя трябва да предотврати евентуално разпространение на африканска чума. Това е парадокс. Никой не може да ни изкара насила когато и да било да влезем в гората и да ловуваме. Да пуснеш едно указание и да направиш абсурдни промени в закона не означава, че си си свършил работата. Да не говорим, че те помежду си не общуват. Преди седмица от Изпълнителната агенция по горите казаха, че приоритет трябва да е индивидуалният лов. В същото време депутатите казват, че това ще е груповият. Тотално противоречие. В последния момент нищо хубаво не излиза, това е.

- Какво трябва да се направи?

- Първото и най-важно е спешно да се свика кръгла маса с експерти, да се обсъди всичко и да се вземат адекватни решения. Да се коригират нелепиците, тъй като все още имаме време. Аз и моите колеги сме категорични, че ако този закон влезе в сила, ние няма да излезем да ловуваме и да го изпълняваме. Няма поради глупостта на онези отгоре ловците да носят отговорност.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама