Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6968379 www.bgdnes.bg

Мистерия! Авер на малък Йоско изчезва

Авер на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, изчезна мистериозно, а отсъствието му отложи дело срещу техен душманин, научи "България Днес". През това време липсващият Петко Стоянов-Пендака търкал нара на "Г. М. Димитров", но понеже нямало информация къде е, никой не го завел в съда.

Пендака е подсъдим в спецсъда с Венцислав Дамянов – Венци Боксьора, Ивайло Стойнов, Тодор Григоров, Марио Тодоров, Петър Миленов, Григор Русев по дело за разпространение на марихуана, хашиш, кокаин и хероин. В същото време преди седмици Петко е задържан с Йосковия наследник, като двамата са обвинени за тартори на банда за наркотърговия, която искала да трепе прокурори и ченгета. Основен свидетел срещу тях е именно съпроцесникът на Петко - Венци Боксьора.

Реклама

Преди дни Пендака трябваше да се яви по наркоделото срещу него и Боксьора. Процесът се отложи, защото Стоянов не се появил в съдебната зала и се водел нередовно призован. В същото време той си стоял кротко в ареста и никой не сметнал за нужно да го конвоира до сградата на столичната ул. "Черковна". Съдът прие, че подсъдимият не се е явил "по уважителни причини", обясни адвокатът му Юлиян Станков. Оказа се, че уважителната причина са белезниците на ръцете му. Очаква се за следващото заседание магистратите да разпоредят довеждането на Пендака.

"Никой не е уведомил съдебния състав, че подсъдимият е задържан по друго дело", уточниха от съда. Въпреки десетките подобни отлагания все още няма процедура, при която прокуратурата или защитниците да съобщават на магистратите, ако някой подсъдим е арестуван. Дори и при положение че така биха се спестили време и разходи, коментират юристи. По думите им е трудно да се проследи дали срещу даден арестант се води дело и къде се намира, за да се прати призовка.

Тромавото уведомяване на съдебните власти може да е предотвратило пореден екшън в съда, предвид че Пендака ще трябва да се изправи очи в очи с колегата си на подсъдимата скамейка Венци Боксьора. Пред разследващите той проговорил за черен списък с петима прокурори и полицаи, които били нарочени за ликвидиране. По делото няма приложен лист хартия с имена, но стана ясно, че това са спецобвинителите Емил Галипонов и Георги Мойсев, шефът на "Убийства" в Националната полиция Михаил Наумов, Алексей Василев и полицайката от СДВР Даниела Димитрова. Мишените били избрани от кримигероя Стефан Гевгелийски, който според ченгетата избрал Иван Йосифов за мокрите поръчки. В замяна му обещал хероин за половин милион лева.

Странна е и съдбата на Боксьора. По данни на защитата на малък Йоско Венци Боксьора е бил задържан наскоро в Пловдив с килограм кокаин. След като накисва бандата на Иван и Петко, обвинителите го пускат на свобода и му осигуряват охрана. Адвокати коментират, че е станало практика на разследващите да събират показания от задържани бандити в замяна на потулване на дела и освобождаване от ареста. По този начин някои герои от ъндърграунда са се превърнали в професионални свидетели и имената им са влезли по много от шумните дела. Понякога се крият и зад маската на анонимни свидетели.

Засилена охрана след побой

Венци Боксьора стана причина за затягане на охраната в сградата на спецсъда. В края на април той посегнал на Теодор Томов, който имал смелостта да свидетелства по наркоделото. Екшънът се разиграл в двора на съдилището, където Томов отнесъл няколко крошета пред смаяните погледи на съдебната охрана. Покрай разследването на случая се разбра, че охранителните камери в района не работят от месеци. Това наложи затягане на мерките и увеличаване на гардовете. Влизането в съда вече става през два пропускателни пункта, а багажите се проверяват още на портала.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама