Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6968767 www.bgdnes.bg

Зловещ слух в чумните села твърди: Изравят убитите животни и ги продават

Никой не пази гробовете, но проверяват преминаващите 

Пир по време на чума!

Роми изравят трупове на убитите в Ямболско овце и кози и продават месото им най-безцеремонно, гласи зловещ слух в региона. Копаят и изнасят труповете вечер, за да не бият на очи.

"Хора на унищожени стада вечерта отишли да разровят местата, където са заровени "уж" болните животни, и те били празни. На другия ден вече цигани продават агнешко и козе месо. Ще влезнат в търбусите на мангустите, а и ще изкарат някой лев. Едни мързеливци ще печелят пари, без да са превивали гръб, за сметка на други, които са работили всекидневно и ще останат без препитание", написа в социалните мрежи Дима Господинова.

Реклама

Масовите гробове, където са нахвърляни труповете на добитъка, не се охраняват. "България Днес" потърси коментар от областната дирекция на МВР, откъдето потвърдиха, че около ямите няма униформени. "Полицаите стоят на входовете на селата и проверяват всеки влизащ и излизащ автомобил. Досега не сме получавали подобен сигнал", обясниха от МВР - Ямбол.

Кметът на село Шарково Иван Апостолов също не е получавал подобен сигнал.

"Разбрах само, че в съседното село Воден кокали се въргалят по земята и се носи миризма. Чакали изравят труповете и ги разнасят наоколо", коментира Апостолов.

Около 2 млн. са

овцете и козите

Общият брой на овцете в България е малко над милион и четиристотин хиляди, а този на козите е около 230 хил. Това сочи справка на Министерството на земеделието. Според статистиката за 25 г. овцевъдството в България се е свило 10 пъти. Пикът е бил през 80-те години на миналия век, когато в България са се отглеждали над 10 милиона овце. До момента са избити над 3000 селскостопански животни заради епидемията от африканска чума.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама