Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6968793 www.bgdnes.bg

Полиция погна отец Иван

Спят на палатки, търсят нова полянка 

Социалните го проверяват заради 30 деца край язовир 

Полицаи и социални служители проверяват отец Иван заради палатковия му лагер край язовир "Огоста". Това призна пред "България Днес" самият духовник.

Заради неплатени сметки без ток останаха приютите му в селата Нови хан и Якимово и той се принуди да се изнесе с 60-ина души (половината от тях са деца) под открито небе.

Реклама

"Дойде полиция и започнаха проверка - защо сме тук, кой ни е разрешил... След това пристигнаха и социалните да проверяват как са децата и дали ги гледаме добре. А те малчуганите са щастливи и си играят на поляната. Палатките са широки и удобни, по 7-8 души се събират в тях", коментира дядо Иван.

Край хората има и животни, които дават мляко за храна на малчуганите. Основните хранителни продукти са пред привършване и всички с трепет очакват нови дарения.

Вече 13 дни отец Иван и питомците му живеят на брега на язовира, като са си изкопали тоалетна и са си изработили душ, към който имат бидони с един тон вода.

"Никой не е дошъл да ми направи забележка, че сме на чужд терен. Дори направихме мястото по-приятно и го почистихме от храсти и треви. Ако ни изгонят, ще си намерим друга полянка и там ще живеем, докато успеем да съберем пари за сметките", обясни духовникът, помогнал на хиляди бедстващи хора. Той призна, че от Българската агенция по безопасност на храните му направили сериозна проверка, включили се и други институции, които буквално го разпънали на кръст от разпити за условията, в които живеят.

Над 10 000 лева е сметката за ток в двата приюта, като това не е първи път, в който електричеството е спирано заради задължения. "Няма начин да не се справим. Вярвам в добротата на хората. Периодът от юни до август е особен, защото хората са на почивка и по-рядко постъпват дарения. Ще отида до банката в Монтана и се надявам, че в дарителската сметка ще има някой лев, с който да се спасим и този път. Нека бъдем добри помежду си, животът е кратък", заяви отчето, който сподели, че няма да изгуби вярата си въпреки трудностите.

Реклама
Реклама
Реклама