Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6969876 www.bgdnes.bg

Удушвачът на малката Дамла отива на съд

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу братовчеда

Мехмед ще отговаря за убийството на 7-годишното момиченце в Момчилград

За убийството на 7-годишната Дамла Муса пред съда ще бъде изправен нейният братовчед Мехмед Хасан от Момчилград. Срещу 25-годишния братовчед на жертвата Окръжната прокуратура в Кърджали внесе обвинителен акт вчера, съобщават от институцията.

Мехмед Хасан е подведен под отговорност за това, че е влязъл в чуждо жилище нощем и за умишленото убийство на малолетно лице, което се намира в безпомощно състояние. Според събраните по време на разследването доказателства обвиняемият е извършил престъплението със средства, опасни за живота на мнозина, по особено мъчителен начин за жертвата начин и с особена жестокост. Мотивите са с користна цел и прикриване на друго друго престъпление - кражба на пари от жилището. Доживотен затвор грози задържания Мехмед, ако повдигнатите му обвинения издържат в съда.

Реклама

Според прокуратурата те се основават на събраните при разследването доказателства - разпити на свидетели, извършени съдебномедицински експертизи и изследвания на веществени доказателства. В папките по делото са и самопризнанията на задържания Мехмед.

Данните сочат, че на 17.12.2017 г. Мехмед е влязъл през нощта в жилището, в което живеели Дамла и майка й Садет, и умъртвил чрез задушаване 7-годишната си братовчедка. Ликвидирал детето, за да прикрие противоправното влизане в чуждото жилище, посочват разследващите. Мехмед отишъл да краде пари в жилището на роднините си, малката Дамла се събудила и за да не го издаде, той я удушил. Смъртта на момиченцето е настъпила по особено мъчителен за него начин.

"От извършената съдебномедицинска експертиза на трупа на пострадалата категорично се установява, че причина за настъпването на смъртта на детето е задушаване (механична асфикция - б.а.) от затискане и запушване на дихателните отвори - уста и нос", пише в обвинителния акт.

Мехмед е в ареста от момента на задържането му. Той не е искал мярката му за неотклонение "задържане под стража" да бъде променяна в по-лека. Според коментарите на местни жители в социалните мрежи причината за доброволния отказ на задържания от свободата е страхът за собствения му живот. Градската версия гласи, че удушвачът се чувствал на безопасно място в следствения арест. Жители на малкия родопски град поискаха да се саморазправят с палача на момиченцето, след като стана ясно, че той е направил самопризнания за убийството на малката си братовчедка.

Трупът на Дамла е открит от майка й Садет сутринта на 17 декември 2017. Жената се върнала от нощна смяна и се натъкнала на ужасяващата гледка в жилището си - детето й лежало бездиханно, а главата му била омотана с тиксо. Дамла е удушена малко преди майка й да се прибере от работа. Два дни по-късно за жестокото престъпление бе задържан братовчедът на жертвата - 25-годишният Мехмед.

Реклама
Реклама
Реклама