Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6970010 www.bgdnes.bg

100-тонен динозавър крачил край Трън

Най-големият динозавър е живял по българските земи!

Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън.

При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври - джуджевиден титанозавър. Най-големите животни се наричат аржитинозаври, защото са открити в южноамериканската страна. Праисторическото животно е било дълго цели 37 метра и е тежало над 100 тона.

Реклама

"Другите два вида динозаври, които са открити на територията на нашата страна, също са били малки, т.е. джуджезаври", коментира Христова.

"В района, където е намерена костта, със сигурност има още такива останки. Затова тази година ще организираме експедиция, която ще прави проучвания на място, и вярвам, че ще открием още останки", коментира проф. Николай Спасов, директор на музея.

Костта на българския динозавър е била открита в река случайно от колекционер на фосили. Родният гигант е бил дребен по размер, защото по това време Европа е представлявала група от острови. "Те са били заобиколени от топло плитко море. Островът предполага по-малко площ, с по-малко храна, и затова динозаврите са се приспособявали към условията - ставали са по-дребни, за да могат да съществуват", обясни гл. ас. Христова, като уточни, че животното се е радвало у нас на климат като в тропиците.

Аржентинозаврите са сочени до момента като най-големите динозаври, обитавали някога планетата. При излюпването си бебетата тежали едва 5 килограма - приблизително теглото на новороден човек. На възраст около 40 г. са достигали тегло от 75 тона, като са наддавали с по 40 кг на ден.

Страшилищата са били тревоядни. Според учените те не дъвчели тревата и листата, а директно ги гълтали, като самата храна преминавала през дългите им шии и се смилала в стомаха им чрез специфични бактерии.

Реклама
Реклама
Реклама