Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6971043 www.bgdnes.bg

Дядо Добри забравен в Байлово

Днес светият старец щеше да навърши 104 г., десетки деца се молят за душата на Тихия ангел

Десетки деца ще се помолят днес за душата на покойния дядо Добри в Кремиковския манастир, научи "България Днес".

В 8,30 ч. започва панихидата, посветена на Тихия ангел, който днес щеше да навърши 104 години. Малчуганите, които са в светата обител на летен лагер, ще запалят свещ, ще хапнат жито и ще се помолят за покоя на милосърдния старец.

Реклама

Светецът от Байлово ни напусна на 13 февруари т.г. и остави голяма празнина в душите на много хора. Дядо Добри беше един от най-големите частни дарители на православни храмове в България. Дълги години събираше помощи пред "Св. Александър Невски". През 2009 г. той дари над 35 000 лв. на катедралата, което е най-голямото частно дарение в 100-годишната й история.

Хората, които са преживели чудеса със светеца, са безброй. Затова от Кремиковския манастир са започнали кампания по събирането на свидетелства за необикновени истории, свързани с дядо Добри.

"Засега няма голям резултат от кампанията. Хората се обаждат и разказват, но въпросът е, че случките трябва да се изпратят писмено и да са подпечатани", разказва пред вестника отец Серафим, игумен на манастира.

Той е бил и сред най-близките хора на белобрадия старец. Спомня си, че покойникът е имал дори пророчески заложби.

"Един ден, докато се разхождахме из двора, той ми каза: "Води ме към изхода". Аз се учудих, защото допреди малко бяхме там, попитах го защо да се връщаме, а той ми отвърна: "Има едно семейство с две деца на портата. Трябва да говоря с тях". И действително отпред го чакаше майка с двете си деца. Дядо Добри я попита дали ги учи на вяра и молитва, а тя отвърна, че не го прави. Тогава той й даде ценни насоки и й каза как да се молят", спомня си изповедникът на светеца - отец Серафим.

Реклама

Хората, които са се поучили от дядо Добри, са много. На някои от тях им е повлиял чрез лична среща, на други само от това, че са чели за него.

"Спомням си срещата ми с дядо Добри в храм "Св. Александър Невски". На излизане той се поклони и подаде пластмасовата чашка за дарение. Нямах и стотинка за съжаление. Поклоних му се и аз и му се извиних, че нямам какво да оставя. Той бръкна в джоба си и ми връчи 2 лева! Не исках да ги взема, но той настоя и помоли да го спомена в молитвата си", пише свидетел на случката в социалните мрежи.

Сърцето на дядо Добри беше в родното му село Байлово. Затова тялото му е погребано в двора на храм "Св. св. Кирил и Методий", където живя в скромна постройка в последните си години.

Днес в селото по никакъв начин няма да отбележат рождения му ден.

"Какво да бъде организирано?! Нищо конкретно не е предвидено. Аз не се намирам в селото в момента, на почивка съм", заяви пред вестника кметът на Байлово Бойко Неделчев.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама