Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6973261 www.bgdnes.bg

Изграждат школото на Петко Славейков

Славейков сигурно се е обърнал няколко пъти в гроба, както и всички просветни дейци!

Това са най-честите възклицания на жителите на Дебелец, когато минават покрай едно от първите килийни училища у нас. Школото в двора на църквата "Света Марина" от близо цял век тъне в разруха. Културният и архитектурен паметник е построен през далечната 1830 година изцяло с дарения, труда и жаждата за просвета у местните. Един от първите преподаватели там е не кой да е, а именитият български поет и държавник Петко Славейков. Днес носителят на славното време и желание за просвета се е превърнал в купчина развалини, а споменът за идела на предците ни е заринат от руини.

Надежда има! Под ръководството на кмета на Дебелец Снежана Първанова и екипа й най-накрая школото ще бъде съградено наново.

Реклама

"Изготвили сме проект, чакаме одобрението му и отпускането на около 100 000 лв., необходими за реставрацията. Става въпрос за цялостно възстановяване, а не за отделни ремонтни дейности", заявява с радост пред "България Днес" градоначалникът.

"Надявам ме се най-накрая този културен паметник отново да се издигне гордо на земята ни, защото той е бил стожер на просветата по нашия край, а ние като народ сме длъжни да тачим историята и културата си, въпреки че сами се опровергаваме в това", добавя Първанова.

Училището в градчето е сред първите във все още поробена България. В началото на XIX век дебелчани събират пари, хващат сечивата и го издигат до църквата си. В продължение на 30 години то се превръща в средище на просветата в региона, като през него стотици деца се учат на четмо и писмо, ограмотяват се и се подготвят за новото време. Библиотекарката Събка Илиева разказва, че първите учители били монаси от околните манастири. Сред тях обаче се появява и именитият Петко Славейков, който бил невероятен педагог. Едновременно с просветната дейност в околията Славейков се е и укривал от турските власти, тъй като по него време той е бил преследван и гонен от османците.

Килийното училище функционира до 1862 г., когато в града е създадено и първото светско училище. По-късно сградата на старото школо е обявена за паметник на културата. В началото на новия век обаче училището започва да тъне в разруха, а средства за спасяването му няма.

Докато някога нашите предци са пренебрегвали залъка си, за да градят култура, днес ние погубваме не само миналото си, но и обезглавяваме духа още в зародиш, описват положението дебелчани. 

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама