Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6973303 www.bgdnes.bg

Сръбските пионки на Цв. Василев пропяха

Разследване срещу скандалния банкер беглец Цветан Василев са започнали властите в Сърбия, пише в свой материал местният вестник "Блиц". Босът на фалиралата КТБ е проверяван за участие в организирана престъпна група, пробвала да източи над 47 млн. евро с фиктивен фалит на стъкларския завод в Парчин, твърди сръбското издание.

Самото предприятие бе приватизирано от мустакатия банкер през 2012 г. Сръбски медии твърдят, че помощ при сделката оказва тогавашният президент Томислав Николич. Фалиралата по това време фабрика е обновена, а на луксозната церемония по откриването на 10.02.2014 г. наред с Василев присъства и Николич. По това време ръководената от Василев КТБ е пред фалит и банкерът усилено търси убежище в чужбина, където да се приюти, припомнят криминалисти. Срещу обещания за солидни инвестиции и разкриване на стотици работни места Сърбия набързо се превръща в удобен пристан за банкера. Малко след това той прави и солидно дарение за фондацията на съпругата на Николич - Драгица, пишат местни медии. С част от парите президентът финансира предизборната кампания на партията си, а останалите запазва за себе си.

Реклама

Според белградски медии именно даренията на Василев са причина и до ден днешен тамошните власти да отказват да го екстрадират у нас. Напук на издадената червена бюлетина от Интерпол, процесът по връщането на Василев вече четири години цикли из съдилищата. Както "България Днес" вече писа, сръбският депутат Зоран Живкович наскоро разкри, че Василев дори се е сдобил със сръбско гражданство. Съдействие за това му оказват близки до Томислав Николич. Информацията за сръбския паспорт на Василев до момента не е потвърдена официално от сръбските власти. Твърди се, че при очакваното повдигане на обвинение до няколко седмици срещу банкера указът за гражданство тихомълком може да бъде анулиран.

Дадените през 2012 г. обещания за огромни инвестиции в стъкларския завод от Цветан Василев така и не се сбъдват. Вместо това предприятието в Парачин натрупва огромни дългове за ток и газ, не плаща и заплати на работниците си. Така логично се стига и до фалит. При стартирането на процедурата се оказва, че основен кредитор на предприятието е контролираната от Василев сръбска фирма "Вексилум". Чрез серия врътки през офшорки се оказва, че дружеството има да взема от предприятието 47 млн. евро, пише вестник "Блиц". Разследване на местните власти показва, че дълговете са фиктивни, което води и до разплитане на цялата схема. Оказва се, че още при покупката на завода Василев си назначава за управители свои подставени лица. Сред тях са бившият треньор на „Литекс“ и ЦСКА Драголюб Симонович, неговият брат Небойша и няколко клошари от град Ратково.

Тяхната роля е на обикновени пионки, които срещу неуточнени за момента облаги са дали имената си под наем на банкера беглец. В замяна слагат подписи под схемата за източване на завода в Парачин.

След стартирането на разследването повечето от пионките на Василев чистосърдечно признават пред ченгетата за своята роля, твърди сръбската медия. В замяна на показанията си срещу Цветан Василев се очаква те да отърват обвиненията с мотив, че също са жертви на измамните му схеми.

За обрата в отношенията си с Василев намекна в свое интервю пред сайта "Лайвспорт" и Драголюб Симонович.

"Банкерът Василев беше много добър мой приятел, бая черно "Джони" сме изпили заедно", сподели Симонович.

Реклама

След това треньорът признава, че в момента отношенията му с банкера беглец са се влошили. На въпрос за внесения обвинителен акт срещу Цветан Василев за фалита на КТБ Симонович признава, че ако си отвори устата, 15-те хиляди страници може да станат поне двойно повече.

Следите на помагачите водят до България

Част от сръбските пионки на Цветан Василев са използвани и у нас, показа проверка на "България Днес". Целта отново е замитане на следи около изчезналите милиарди при фалита на КТБ, твърдят криминалисти. Сред използваните е и самият Драголюб Симонович. След рухването на банката той набързо стана собственик на фирма, в чиито ръце преминаха част от активите на банката.

В схемата се включи и сръбският бандит Радоман Вулевич-Вуле. Малко след фалита на КТБ Вуле мистериозно става шеф на свързаната с банкера българска строителна компания "Интегрирани пътни системи". Вулевич няма никакъв опит в частния бизнес. За сметка на това в биографията му се мъдрят множество обири на банки, чейнджбюра, инкасо автомобили и пощенски клонове в Сърбия.

Реклама
Реклама
Реклама