Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6991053 www.bgdnes.bg

Родилки гинат от лекарска немарливост

Десетки млади жени починаха в последните години, докато дават живот

Иво АНГЕЛОВ

38-годишна родилка издъхна в университетската болница в Плевен. Бебето й е в кома, а ако оцелее, най-вероятно ще бъде с увреждания.

Това е поредният трагичен случай през последните години, в които десетки млади и здрави жени починаха, докато даряват живот на децата си. След сълзите на почернените близки идва ред на безкрайните проверки, обяснения и натрапчивото усещане, че на лекарите често им се разминава да понесат отговорност.

Реклама

"Операцията беше планирана и започна в 9 ч. Половин час по-късно медицинско лице каза в коридора, че планираното секцио още не е започнало, защото има проблем с упойката. 20 минути по-късно изнесоха детенцето ми на ръце на изкуствено дишане", разказа съпругът на починалата Маргарита. Родителите на 38-годишната жена са на мнение, че смъртта е настъпила вследствие на лекарска грешка.

"Според нас смъртта е настъпила в 9,30 ч, тъй като детето са го извадили от операционната в 9,50 ч. и то е било повече от 10 минути без кислород. Това означава, че майката е била починала и детето не е имало кислород", каза Петър Петров, баща на починалата родилка.

Съпругът коментира, че жена му цял живот е била с ниско кръвно, а те са му казали, че е починала от хипертония.

Медицинският одит и здравните инспектори започнаха проверка. От болницата отказват коментар.

Проверка на "България Днес" показа, че или проверките за починали родилки не установяват лекарски грешки, или делата срещу медицинските лица се точат безкрайно.

Реклама

Шест години продължи разследването за смъртта на 19-годишната Даяна Георгиева, която почина от сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 г. Миналата година стана ясно, че на подсъдимата скамейка застават д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ "Шейново" и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от "Пирогов". На всеки един от тях е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

Дълго дискутиран в обществото бе и случаят на лекарска жестокост от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева. За нейните действия се оплака родилката Наташа Габровска, която загуби бебето си. Наташа разказа с ужасяващи детайли раждането. Когато започнали контракциите, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: "Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!". Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат. Детето починало, а лекарите обвинили родилката, че тя е убила детето си.

Две години с три години изпитателен срок е присъдата на д-р Нина Байчева, постановена от Окръжния съд в Ловеч. Магистратите й наложиха още едно наказание - две години без право да упражнява лекарска професия. Докторката не призна вина и получа правото да обжалва.

Неправилни и отречени от времето техники са били приложени при раждането на Наташа, сочеха данни от проверката, която разпореди Министерството на здравеопазването. Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая, но впоследствие беше установено, че лекарката работи в болница в София.

Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в габровската болница бе лишен и от лекарски права за 5 години. Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебно-медицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица. Но и двамата получиха право да обжалват наказанията си. Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

А черната статистика сякаш няма край... През октомври м.г. 27-годишната Бистра починала от тежки усложнения. Прокуратурата разследва смъртта на родилка, лекувана в две столични болници. Младата жена развила рядък животозастрашаващ синдром. Лекарите успели да спасят само бебето.

Преди 3 години 29-годишна жена, родила с цезарово сечение, е починала ден след раждането в столична клиника. 23-годишната Полина умира преди шест години само 20 дни след раждането на дъщеричката си.

21-годишната Дияна издъхва 8 дни след планово секцио в болницата в Пазарджик. Тя умира след сърдечно усложнение, на което никой според роднините й не е обърнал внимание.

Реклама
Реклама
Реклама