Писателката Диана Петрова среща смъртта: Оцелях след западнонилска треска

Приятел
Автор: БД Онлайн

Писателката Диана Петрова среща смъртта:
Оцелях след западнонилска треска

Подготвях се да умра от инфекцията методично, както се купуват домати

Книгите ми са разкрити трагедии

Изграждам силни женски образи

Излекувах дъщеря ми чрез сънищата

Коя е тя? 

Диана Петрова е родена в Свищов. Кариерата й започва с първата у нас терапевтична книга за осиновени деца - "Двойната планета". Следват бестселърите "Мъдри приказки" и "Приказки за цялото семейство", като и 3 романа. Четвъртият - "Деветте кръга", Диана издава след завръщането си от Танзания, където е на косъм от смъртта след среща с африканска инфекция, наречена западнонилска треска.

- Диана, живеете втори живот след вид западнонилска треска. Как се стигна до там?

- Имах нужда от добър урок, бях се самозабравила. Може би затова съдбата се намеси. Почивката в Африка бе предвидена половин година предварително. Бяхме в Танзания за няколко дни. Първото неприятно предчувствие усетих, когато видях как лъв яде задницата на току-що убито животно. Посърнах. Не се радвах вече на сафарито. На следващия ден се прехвърлихме в Занзибар. На слизане от ферибота с нас свалиха и ковчег на починал човек. Приех го като втори лош знак и трагедията не закъсня. Ден след като се настанихме в хотела, по време на вечеря ми стана много топло, не можех да поема дъх. Припаднах. Когато се свестих, двама чернокожи ме пренасяха до океана заедно със стола. Духаше силен вятър, тялото ми трепереше, нямах контрол над крайниците си. Тресях се като в трактор. Страхувах се, че съм лепнала екзотична болест, но най-много се уплаших, когато видях, че лекарят не знае какво ми има. Тогава за първи път чух за смъртоносната западнонилска треска.

- Какви бяха симптомите?

- Нямах температура, което значи, че не е малария. Заведоха ме в местна болница, сложиха ме на системи. След кръвния тест потвърдиха, че е инфекция, не знаели каква. От този момент започнаха постоянни световъртежи. Бях в особено състояние - беше ми все едно дали умирам, само исках да не полагам никакви усилия. Признах на семейството ми в България, че съм зле, в последния ден от почивката.

- Те как реагираха? Все пак са далече?

- Мъжът ми каза, че в деня, в който припаднах, се е разхождал в парка, както правим двамата. Една врана паднала от дърво право в ръцете му и умряла. Предупреди ме, че и да не му бях казала, е знаел, че не съм добре. Толкова е дълбока връзката между нас.

- Как се завърнахте тук?

- Прибирането в България бе следващо изпитание. Увериха ни, че няма да ме пуснат на летището в това състояние. Не издържах будна повече от час. Но мисълта да остана в Занзибар да се лекувам ме ужасяваше. Здравеопазването им е на ниво селски диспансер. Стегнах се, мислех за децата си. Стисках зъби, стоях права на летището. Отварях широко очите си и си наложих дори да се усмихна при паспортната проверка. Почувствах облекчение, когато влязох в самолета. В Доха бе под въпрос дали да не ме приемат отново в болница. Нямате представа каква сила е любовта ми към България - тази мръсна, неуредена, глупава, смешна България. Борех се не с физическата болка. Борех се с незнайна болка на душата.

- Какво се случи в България?

- Още щом кацнахме в София, се упокоих. Ако ще умирам, поне да е вкъщи. Лежах в няколко болници, направиха ми какви ли не изследвания, отслабнах с 20 килограма, а стомахът ми отказваше храна. Развих колит, което съвсем влоши нещата. Накрая ме приеха по спешност в инфекциозното отделение на Военна болница. Все още нямаше лекар, който да ме успокои, че ще ме излекува. У нас са малко тези доктори, които да изпъдят страховете ти с думи. Сбогувах се с децата си и с мъжа си. Изпратих ръкописа на "Деветте кръга" на издателството, без да го редактирам. Подготвях се да умра и се подготвях методично за това - както се купуват домати.

- Кога ви изписаха?

- По Коледа. Можех да ям само бебешки пюрета и оризова каша. Духът ми сякаш бе на друго място. Дъщеря ми дойде при мен трепереща посред нощ. Каза ми: "Сънувах те без тяло и че идваш за последен ден при мен. Питах те: не можеш ли да останеш тук дори в тази форма. Но ти се сбогува и си тръгна." Плачеше с глас. Тогава си казах: "Ще направиш всичко по силите си, защото тя има нужда от теб. Все едно дали ти се живее". След два дни ми изпратиха книгата "Автобиографията на св. Лука". Светецът, лекар и свещеник, изцерявал всички болни, които му се помолят. Засилих вярата и молитвите - вече имах само това. Но св. Лука не се появяваше в моите сънища. А в тези на дъщеря ми.

- Колко време се възстановявахте?

- Бавно и мъчително се борех за всеки килограм. Все още се възстановявам. Отключих паник атаки, но оцелях. Животът ми е различен сега, приемам всеки ден като божи дар.

- Какво осъзнава човек след такъв колапс?

- Семейството е силата. Връзката на човек с Бога е ключова за оцеляването ни - и да се правим на модерни, дълбоко у нас живее един прастар, първобитен човек, който, ако няма свой Бог - загива. И приятелите са важни - тези, които не ме оставиха.

- За това изпитание ще има ли книга?

- Когато го преодолея, може би да. Сега е рано.

- Какво заключихте в новия ви роман - "Деветте кръга"?

- Мечтата за среща с идеалния мъж. Тази мечта ме е движила през целия ми живот. Тя е силен стимул за една жена да продължава да живее въпреки всичко. За съжаление приключих с нея. Сега животът в общуване с другите ми е по-скоро безвкусен.

- Какво от вас носят героите ви?

- Аз съм героите си. Ту заекваща, ту яздеща мотор, ту губеща се, за да се намеря отново. Винаги с дълга коса и заоблени форми, вечно потайна и със свой собствен живот.

- Предизвикахте литературен скандал с критика за романа "Калуня-Каля" на Георги Божинов?

- Така е, написах отрицателно мнение за романа. Издателят Стойо Вартоломеев реши да се разправи с мен публично. Това е признак на слаби нерви. След като е врял и кипял в бизнеса, трябваше да приеме ревюто, без да каже дума, като останалите издатели. Веднъж излязла от печат, книгата вече не е негова, а на читателите. Второ, аз съм жена. Повярвайте, много по-лесно е да нападаш жени у нас. На всички е ясно, че едно ревю не застрашава цял бизнес.

- Препоръчват за четене книгата ви "Лилит" в университетите, гордеете ли се?

- "Лилит" ме направи много нещастна в началото. Очаквах да е книга за масовата аудитория, а всъщност разви университетски живот. След такова признание се чувствам осъществена. Книгите ми са разкритите трагедиите на моя личен живот - операциите на корема ми, страховете ми, че никога няма да имам деца, че децата ми няма да оздравеят, неосъществената любов.

- Пътят ви като писател започва с детска литература. Истински ли са приказките ви?

- "Мъдри приказки" е прощаване с едно самотно, изпълнено с тъга детство, което ме изгради като човека, който съм.

- Преминали сте и през друго житейско изпитание - като майка. Как се справихте?

- Не работех в продължение на 10 години, за да се грижа за дъщеря ми. Беше болна от нещо, което никой лекар не успя да установи, но аз вярвах, че ще се излекува. Лекувах я чрез сънищата й. Разказах това в лекцията "Лечебната сила на страшните момичешки сънища", която изнесох в БАН.

- Като какъв писател искате да ви запомнят след време?

- Като писател, изграждал силни и реалистични женски образи, а не такива, които просто обслужват мъжките герои.

Kристина ДИМИТРОВА

Денди нападна Лорда с поема

Денди нападна Лорда с поема

"На празненство зърнах, та ето как го видях, по-надут отвсякогаж, Евгени Минчев да разнася през бални зали вкоравената си като обреден хляб в музей и напудрена със сатенчета букла и черно ламяно сако, с което мязаше на хистерична токачка, ала поне прикриваше внушителното си благоутробие - банков сейф,

Три часа лежи труп насред Слънчака

Три часа лежи труп насред Слънчака

Три часа мъртъв на улицата преседя пешеходец, прегазен вчера сутринта на центъра на курорта Слънчев бряг. Мъжът бе премазан зверски около 7 часа сутринта, а до 11 часа тялото му още стоеше на пътя в курортния център. Разследването на трагедията от полицаите не позволи тялото да бъде прехвърлено в съдебна медицина до обяд.

Милянкова подписа с Николай

Милянкова подписа с Николай

Ирена Милянкова, моделката майка, която роди съвсем наскоро, подписа официален брак с Николай Чолаков, видя "България Днес". Двамата си казали "да" без присъствието на светски особи, но с всичките им деца като шафери. "Благословени да сте!", написа им Жени Калканджиева, доскорошна шефка на Милянкова.

Леля Гошка става колекционер

Леля Гошка става колекционер

Обикаля музей, впечатлена от „Герника“ Леля Гошка, която спечели милиони от лотария, е решила да инвестира в изкуство и да стане колекционер, научи "България Днес". Нашенката, родом от плевенския град Искър, е един от най-богатите българи зад граница, след като преди две години удари баснословните 67,99 милиона евро от испанската лотария.

Мнения

 • 1. Oт pa`4a на 08.08.2018

  ибахти и разлисмите на таз дебела пача....

 • 2. Oт ivo на 09.08.2018

  Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги ! http://bit.ly/2z8r3yF

 • 3. Oт Анонимен на 12.08.2018

  Не съм я чувал, не е грях, че не съм чел . Защо ни занимавате все с такива? :( Не ме е питала да ходи ли в Танзания. Чудно ми е, как са я пуснали свободно да разнася тая болест?

 • 4. Oт злобари на 15.08.2018

  Много злоба в този свят.. прочетете преди да говорите или се научете да пишете. Браво на жената за духа и волята. Задължително ще си купя книгите й.

 • 5. Oт Любка на 18.08.2018

  Тая пръдня не е в ред.

 • 6. Oт Любчето на 18.08.2018

  Като може да лекува чрез сънища, не мога да разбера, защо не е заспала и да се излекува.Много странно нали?

 • 7. Oт Мамин Колю и Кольовата майка на 19.08.2018

  Негрите са я посрали от ебан там тая хуйка като е изсрала спермата се е оправила. В БГ е пояздила червендалест цигански хуй резан мъдест кура разваля свестните но лекува некадърните

 • 8. Oт Bgexit на 19.08.2018

  "Калуня каля" е разтъсващ шедьовър. Какви са писанията на тая г-жа нямам идея, но съдейки по интервюто е яко изтрещяла или нелепо се прави на интересна. Колкото до пренасянето на заразни болести, ако е вярно, си е престъпно отвсякъде.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Гръмнаха гърдите на фолкпевица

Гръмнаха гърдите на фолкпевица

Силиконовите гърди на фолкпевицата Марина Тошич гръмнаха, сигнализираха на "България Днес" наблюдателни нейни почитатели. Изпълнителката със сръбски корени, която от малка живее и пее в България, не спира да публикува свои разголени снимки. Фолкаджийката заголва гърди, дупе и застава в разнообразни сластни пози.

Хисарския поп рухва

Хисарския поп рухва

"Българските политици са мръсници и крадци, които гледат единствено своите интереси. Сядат на депутатския стол за 4 години, за да оправят своя живот, и изобщо не мислят за народа." Това заяви емоционално пред "България Днес" легендарният певец Димитър Андонов, известен на широката общественост като Хисарския поп.

Куката се храни над закона

Куката се храни над закона

Актьорът Мариан Вълев е над закона, видяха топпапараците на "България Днес". Симпатягата, известен с прякора Куката от "Под прикритие", паркира автомобила си неправилно в центъра на София, само и само да е близо до заведението, в което ще хапва. След като се облажи с деликатесите на ресторанта, актьорът се разходи важно по улицата,

Нова тв свали Милен Цветков от ефир

Нова тв свали Милен Цветков от ефир

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. В късния часови пояс, на мястото на "Часът на Милен Цветков", телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите,

Конфликт в "Лудогорец"

Конфликт в "Лудогорец"

Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1

Очите рекетирал за 20 млн.

Очите рекетирал за 20 млн.

Над 20 млн. лева с рекет е искала да прибере разбитата от ГДБОП банда на Димитър Желязков - Митьо Очите, показа проверка на "България Днес". Ключова роля в мегаизнудването наред с Очите и подчинените му главорези има и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, обявиха от прокуратурата. Самият Янков успя да се укрие по време на полицейската

Татуистката на известните Ивета Тошева: Дара ми пееше, докато я татуирах

Татуистката на известните Ивета Тошева: Дара ми пееше, докато я татуирах

"Дара ми пееше, докато я татуирах. Не показваше да я боли - напротив, забавляваше се. Такива са популярните личности, които идват да се татуират при мен - приемат всичко като забавление и почивка." Това разказа пред "България Днес" Ивета Тошева, която татуира някои от най-популярните българи. Хубавицата с виетнамски произход прави рисунки по

Писателят Калин Терзийски: Спрях алкохола,
вдигам щанги

Писателят Калин Терзийски: Спрях алкохола, вдигам щанги

Спортувам, тичам по 3 км всеки ден "Спортувам, опитвам се да се поддържам във форма". С тези думи Калин Терзийски опроверга слуховете, че не е добре със здравето. Преди дни Кайо качи снимка в социалните мрежи, на която изглежда сериозно отслабнал. Десетки негови почитатели се притесниха относно състоянието му.

Кръстиха Гришо Летящия българин

Кръстиха Гришо Летящия българин

Григор Димитров за пореден път си спечели възхищението на тенис специалистите и публиката със свое отиграване. Това стана по време на мача на българина с Новак Джокович от 1/8-финалите на Мастърса в Синсинати. В края на втория сет Гришо впечатли със смач с отскок. Той накара коментатора на Tennis TV да го нарече "Летящия българин".

Баба Василка отива в социален дом

Баба Василка отива в социален дом

Денонощни грижи ще получи немощната старица  Немощната баба Василка от самоковското село Ярлово ще бъде настанена в социален дом. Хубавата новина съобщи пред "България Днес" кметът на селото Васил Миленов. "Подготвяме документите тези дни и ще ги изпратим на социалните. Очакваме след това баба Василка да бъде настанена в социален дом,

Най-коментирани

Гръмнаха гърдите на фолкпевица

Гръмнаха гърдите на фолкпевица

Силиконовите гърди на фолкпевицата Марина Тошич гръмнаха, сигнализираха на "България Днес" наблюдателни нейни почитатели. Изпълнителката със сръбски корени, която от малка живее и пее в България, не спира да публикува свои разголени снимки. Фолкаджийката заголва гърди, дупе и застава в разнообразни сластни пози.

Хисарския поп рухва

Хисарския поп рухва

"Българските политици са мръсници и крадци, които гледат единствено своите интереси. Сядат на депутатския стол за 4 години, за да оправят своя живот, и изобщо не мислят за народа." Това заяви емоционално пред "България Днес" легендарният певец Димитър Андонов, известен на широката общественост като Хисарския поп.

Мигрантско хоро да мине през Ламанша

Мигрантско хоро да мине през Ламанша

Да поставиш рекорд за най-голямо планинско хоро е нещо хубаво. Но не на всяка цена. Група ентусиасти нагазиха във водите на едно от Седемте рилски езера, за да бъдат оригинални и неповторими. Но заслужиха предимно негативи за необмисленото си поведение. На кой ли изобщо му е дошла идеята да влезеш в бистро планинско езеро с риба и да газиш дъното?

Новата Мис Силикон:
Имам най-яките цици

Новата Мис Силикон: Имам най-яките цици

Никоя няма по-добри гърди от моите в България, категоричната е Анна-Мария Чернева "Имам най-яките цици в България!" Това обяви пред "България Днес" победителката в конкурса Мис Силикон Анна-Мария Чернева. Така 24-годишната сексбомба се нареди до Джулиана Гани, Габриела Иванова и Виктория Петрова, които също имат зад гърба си титлата Мис Силикон.

Нова тв свали Милен Цветков от ефир

Нова тв свали Милен Цветков от ефир

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. В късния часови пояс, на мястото на "Часът на Милен Цветков", телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите,

Куката се храни над закона

Куката се храни над закона

Актьорът Мариан Вълев е над закона, видяха топпапараците на "България Днес". Симпатягата, известен с прякора Куката от "Под прикритие", паркира автомобила си неправилно в центъра на София, само и само да е близо до заведението, в което ще хапва. След като се облажи с деликатесите на ресторанта, актьорът се разходи важно по улицата,

Сценарист на Слави върти волан с една ръка

Сценарист на Слави върти волан с една ръка

Сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов тузарее с червен спортен автомобил, видя "България Днес". Йорданов се отпускаше да натиска газта и почти през цялото време шофираше с една ръка на

Възпяха Очите в стихове

Възпяха Очите в стихове

Малката дъщеря на наркобоса с поетична дарба Щерката Ивелина Желязкова изля в рими мъката по заключения в турски затвор баща Лирически герой в трогателно стихотворение стана арестуваният в Турция Димитър Желязков-Очите, видя "България Днес". Автор на уникалната творба е малката дъщеря на Димитър Желязков - Ивелина.

Рилските езера изчезват

Рилските езера изчезват

"Сериозна опасност има Рилските езера да изчезнат, ако продължи да се увеличава присъствието на недобросъвестни хора край тях." Това предупреди пред "България Днес" екологът Борислав Сандов. Изказването му беше по повод танцуващите в народни носии в езерото Близнака. "Площите около езерата се утъпкват все повече,

Синът на Цецка загърби България

Синът на Цецка загърби България

Геният Румен се дипломира в САЩ, няма да работи у нас Синът на правосъдния министър Цецка Цачева - Румен Данговски, няма да се връща в България, за да работи, а ще заложи на професия в чужбина. Това разказаха за "България Днес" приятели на Румен. Геният, който отиде да учи в САЩ, преди броени дни се дипломира с отличие в един от най-престижните

Ники Сотиров на плаж с табла и узо

Ники Сотиров на плаж с табла и узо

Ники Сотиров разпуска блажено, пие узо и мята заровете заедно с жена си, видя "България Днес". Щастливата двойка отмаря на бившия нудистки плаж "Делфин", като половинката на актьора се разхвърля и свали горнището на банския си. Между игрите на табла влюбените скачаха в морето за разхлада, след което отново се свиваха под сянката на сладка раздумка.

Ето го Кристиано Роналдо в дебюта му за "Юве" (Галерия)

Ето го Кристиано Роналдо в дебюта му за "Юве" (Галерия)

Мегазвездата на световния футбол Кристиано Ромалдо направи дългоочаквания си официален дебют с екипа на "Ювентус". В първия кръг на Серия А торинският гранд спечели трудно с 3:2 като гост на "Киево", а португалецът започна в стартовия състав на несменяемите шампиони на Италия и остана на терена във всичките 90 минути.

Българка, спасявала хора под моста в Генуа: Видях последния дъх на смазано момиче

Българка, спасявала хора под моста в Генуа: Видях последния дъх на смазано момиче

Дениз живее в Италия от 17 години, където има приют за обучени кучета-спасители. Тя е била рамо до рамо с карабинерите по време на спасителната акция. Пристигнала е още в първите минути след рухването на моста, предава Нова телевизия. "През цялото време треперех. Напрежението беше голямо. Гледаш да изкараш повече хора.

Бившата на Дзадза се разхвърля

Бившата на Дзадза се разхвърля

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи

257 млн. евро за нови пръсна "Юве"

257 млн. евро за нови пръсна "Юве"

"Ювентус" се оказа най-щедрият откъм трансфери клуб през това лято. "Бианконерите" похарчиха цели 256,9 милиона евро за нови футболисти преди старта на новия сезон. Битката за скудетото в италианското калчо започва тази вечер. Първата битка е очаквана с огромен интерес от цял свят, тъй като мегазвездата Кристиано Роналдо ще направи своя официален

Конфликт в "Лудогорец"

Конфликт в "Лудогорец"

Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1

Христо Иванов се допитва до експерт

Христо Иванов се допитва до експерт

Бившият правосъден министър Христо Иванов потърси съвет от виден експерт, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи из софийските улици заедно с приближената си Антоанета Цонева. Дамата е експерт по изборен процес и гражданско участие в управлението. По време на разходката тя разпалено му даваше важни съвети,

Роналдо показа певчески умения (Видео)

Роналдо показа певчески умения (Видео)

Рекордната покупка на "Ювентус" - Кристиано Роналдо, ще дебютира в Серия "А" тази вечер срещу "Киево". Цяла Италия очаква с нетърпение първата поява на португалския голмайстор с "черно-белия" екип. Преди старта на шампионата обаче на европейския шампион му се наложи да покаже певческите си способности по време на една традиционна церемония за

Богородица от ориз

Богородица от ориз

Богородица дарява надежда и вяра от икони... направени от ориз. Причудливите творения са дело на видинчанката Цвета Цветкова, която от години създава нестандартните си шедьоври. Изработката на святите изображения отнема много време, тъй като работата по тях е изключително деликатна. Всяко оризово зърно се лепи,

Черил страда за Ашли Коул

Черил страда за Ашли Коул

Черил Туиди все още е влюбена в първия си съпруг Ашли Коул и затова е нещастна в следващите си връзки. Това обяви Джърмейн Пенънт при влизането си в английския ВИП брадър. Предаването започна в четвъртък вечерта. Новоизпеченият риалити герой е бивш съотборник и приятел на Коул. Той добави, че Черил е използвала развода си с екс английския национал,